26 aprilie 2017

Primăria Suceava modernizează alimentarea cu apă şi face asfaltări într-o zonă rezindenţială  
·        Valoarea totală a investiţiei în reţeaua de apă este de 620.000 de lei, actuala amenajare neasigurând debitul necesar la un eventual incendiu.
·         La începutul acestui an, primarul Ion Lungu făcea cunoscut că modernizarea străzii „Traian Ţăran”, din zona amintită, va fi o prioritate pentru 2017.
Primăria municipiului Suceava investeşte în extinderea alimentării cu apă dintr-o zonă rezidenţială cu locuinţe construite în regim privat.  Reţeaua de alimentare cu apă de pe strada "Traian Ţăran"  a fost  executată de către cei care şi-au ridicat case în această zonă, însă, odată cu creşterea numărului de consumatori, "debitul necesar la un eventual incendiu" nu poate fi asigurat. "Luând în considerarea acest aspect, se propune extinderea reţelelor de apă şi amplasarea unor hidranţi de incendiu", arată primarul Ion Lungu, în expunerea de motive la proiectul de hotărâre spus aprobării Consiliului Local. Distribuirea apei se va face gravitaţional, printr-o reţea cu configuraţie ramificată, cu racordare la conducta municipiului Suceava de pe strada "Ion Irimescu",  în timp ce colectarea  va avea loc într-un cămin de golire de pe strada "Sofia Vicoveanca". Valoarea totală a investiţiei, pe o lungime de 864 de metri de conducte, cât şi în echipamentele aferente, este de 620.000 de lei, aceasta urmând a fi materializată în 2 luni. Artera se află la ieşirea din reşedinţa de judeţ, iar începând cu anii 90, pe suprafeţe de terenuri aflate la limita municipiului Suceava şi comunelor Moara şi Şcheia s-au construit locuinţe individuale în regim privat. În ciuda faptului că nu plăteau taxe şi impozite la Primăria Suceava, de-a lungul anilor locuitorii noului cartierul au cerut autorităţilor sucevene să le branşeze vilele la reţele de utilităţi şi să le asfalteze căile de acces rutier.   
·        În 20011, 12 dintre proprietari achitau impozite la Primăria Suceava, alţii 6 preferând onorarea obligaţiilor către cea din Şcheia.
Astfel, în anul 2005, aleşii municipali suceveni şi-au dat girul pentru finanţarea lucrărilor de alimentare cu apă şi colectare a apelor menajere de la gospodăriile şi societăţile comerciale din zona cunoscută drept „Autoservice”. La acea dată, Ion Lungu, şeful  executivului, susţinea că zona de locuinţe se află în plină dezvoltare urbană, fapt care impunea amenajarea corespunzătoare a reţelelor de utilităţi. În consecinţă,  extinderea reţelei de apă potabilă urma se face pe 605,7 metri, iar cea a canalizării pe 829 de metri, valoarea investiţiei fiind, la acel moment, de 130.090 euro, adică circa de 4,6 miliarde de lei vechi.
Cu 4 ani mai în urmă, adică în 2001, sub mandatul primarului Marian Ionescu (PSD), consilierii propuneau ca doar o parte dintre persoanele care şi-au ridicat case pe terenuri proprietate privată în zona „Autoservice” să beneficieze de utilităţi introduse pe bani provenind puşculiţa comună. Aceasta după ce s-a constatat că doar 12 dintre solicitanţi achitau taxele şi impozitele la Primăria Suceava, alţii 6 preferând onorarea obligaţiilor către executivul din Şcheia.

La începutul acestui an, primarul Ion Lungu făcea cunoscut că strada „Traian Ţăran” din preajma cartierului Obcini al municipiului Suceava va fi asfaltată cu fonduri din bugetul local. Ion Lungu reliefa că respectiva zonă aduce bani în vistieria municipală, iar modernizarea arterei amintite va fi o prioritate pentru anul 2017. În 2015, cu finanţare europeană şi cofinanţare din bugetul municipiului, pe strada "Traian Ţăran" au fost amenajate reţelele de canalizare.