24 decembrie 2016

Gheorghe Flutur acuzat de discriminare la adresa persoanelor suferinde de autism
·        Referindu-se la unii aleşi social-democraţi, Flutur ar fi spus, cuvânt cu cuvânt, următoarele: „cât de răutăcios, cât de autist să fii?
·        „Din partea mea să ştiţi că aveţi o plângere la Comisia Naţională pentru Combaterea Discriminării”, a spus ieri, în şedinţa CJ, Dan Ioan Cuşnir, ales PSD.
Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava se va alege cu o plângere Comisia Naţională pentru Combaterea Discriminării.  Dan Ioan Cuşnir, consilier PSD, i-a reproşat ieri lui Gheorghe Flutur că la conferinţa de presă de după şedinţa din urmă cu o lună a deliberativului judeţean ar fi făcut afirmaţii de natură să aducă atingere persoanelor suferinde de tulburări din spectrul autist. Citând respectiva afirmaţie, Cuşnir a arătat că, referindu-se la unii aleşi social-democraţi, Flutur ar fi spus, cuvânt cu cuvânt următoarele: „cât de răutăcios, cât de autist să fii?. „Nu este o eroare, şi nu este o scăpare, pentru că folosiţi des acest cuvânt. Şi, a folosi ironic cuvântul autist, încercând să jigniţi, este ca şi cum în America cineva ar spune, cât de negru poţi să fii sau, în Europa civilizată, cineva ar spune cât de evreu poţi să fii. Oamenii respectivi, pur şi simplu aşa se nasc, autişti, şi nu este o ruşine”, s-a adresat Dan Ioan Cuşnir preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. Cuşnir i-a cerut şefului executivului judeţean să-şi ceară scuze, mai ales că în subordinea Consiliului Judeţean funcţionează şi Complexul terapeutic „Blijdorp-O nouă viaţă” Suceava, în care sunt îngrijiţi şi educaţi în vederea recuperării mulţi copii şi tineri cu tulburări din spectrul autist.  „Vă rog să vă cereţi scuze, iar din partea mea să ştiţi că aveţi o plângere la Comisia Naţională pentru Combaterea Discriminării”, a încheiat Dan Ioan Cuşnir, Gheorghe Flutur precizând că „nu vrea să intre în asemenea comentarii.
De remarcat este faptul că politicienii, în disputele verbale, utilizează frecvent cuvântul autist, acesta fiind  folosit inclusiv de preşedintele României Klaus Iohannis.