20 decembrie 2016

În programarea 2017-2013,
Regiunea de Dezvoltare Nord Est este campioană la absorbţia de fonduri europene nerambursabile

·        susţine Gherghe Flutur, noul preşedinte al Consiliului de Dezvoltare Regională Nord Est, şeful administraţiei publice judeţene sucevene.
·        În anteriorul exerciţiul european, în judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui au fost atrase finanţări POR de 600 de milioane de euro, arată Vasile Asandei, directorul general al ADRNE. 
Judeţul Suceava, prin şeful executivului judeţean, Gheorghe Flutur, a preluat ieri preşedinţia Consiliului de Dezvoltare Regională Nord Est. Ştafeta a fost predată pentru 1 an, până acum conducerea rotativă a organismului regional fiind asigurată de Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui. Vicepreşedinte al Consiliului Regional de Dezvoltarea Regională a fost ales Costică Macaleţ, şeful executivului judeţean Botoşani, după întrunirea de ieri, de la Muzeul Bucovinei, Gheorghe Flutur declarând că Regiunea de Dezvoltare Nord Est a încheiat programarea 2007-2013 în poziţia de campioană la absorbţia de fonduri europene nerambursabile. „Foarte multe fonduri au venit, iar în prezent ne apropiem, pentru mandatul 2017-2013, de un grad de absorbţie de 95%,”, a spus Flutur, menţionând că întrunirea de ieri nu a fost organizată întâmplător la Muzeul de Istorie Bucovinei, ci tocmai ca urmare a proiectului de 11 milioane de euro, de reabilitare a acestuia, proiect finalizat anul acesta în cadrul Programului Operaţional Regional. Ca o mare provocare pentru mandatul proaspăt preluat, Gheorghe Flutur accentuat că se impune recuperarea timpului pierdut din actualului exerciţiu financiar 2014-2020. „Sunt întârzieri în special în elaborarea ghidurilor, dar şi în ritmul absorbţiei. De aceea va trebui să regăsim cadenţa şi să recuperăm timpul pierdut, astfel încât ADRNE să nu rateze o serie de fonduri pentru perioada următoare”, a evidenţiat Gheorghe Flutur adăugând că, imediat după Sărbători CDRNE se va întâlni în vederea întocmirii unui grafic de „rezolvarea a unor probleme, în sensul deblocării”. 
·        Mulţumită experienţei din perioada de finanţare anterioară, există atât iniţiativă, cât şi capacitate de absorbţie.

Dumitru Buzatu, fostul preşedinte al CDRNE, a făcut cunoscut că, din păcate, în mandatul pe care l-a predat ieri absorbţia fondurilor a bătut pasul pe loc, cauza ţinând mai puţin de structurile regionale nord estice. „Sperăm că noul mandat a va genera mai multă insistenţă în lansarea ghidurilor şi depunerea unor aplicaţii care să dea satisfacţie, pe măsura absorbţiei judeţelor din judeţele noastre. Semnele sunt bune, există iniţiativă, există şi capacitatea de absorbţie, pentru că avem deja experienţa din perioada de finanţare anterioară”, a iterat Dumitru Buzatu, adăugând că „acesta va fi şi cadrul în care se va desfăşura preşedinţia lui Gheorghe Flutur”. 
Potrivit lui Vasile Asandei, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Est, în exerciţiul european 2007-2013 în judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui au fost atrase finanţări nerambursabile în valoare de aproximativ 600 de milioane de euro. Pe de altă parte, Asandei a arătat că în actualul exerciţiu încă nu au fost semnate contracte pentru implementare, dar în cadrul Programului Operaţional Regional au fost depuse 200 de proiecte pentru microîntreprinderi, iar altele circa 60 sunt înaintate pe celelalte axe ale POR, toate acestea fiind în curs de evaluare. În ceea ce priveşte anul 2016, atrase au fost doar sume aferente asistenţei tehnice, totalul se ridicându-se la circa 1 milion de euro. Conform  directorului general Vasile Asandei, până la sfârşitul anului 2017 în Regiunea de Dezvoltare Nord Est trebuie să intre, în contul POR, aproape 60 de milioane de euro, fonduri aferente anului 2014.