29 decembrie 2016

Muncă patriotică la oficierea cununiilor civile
·        Primarul, viceprimarii, secretarul şi personalul care ţin ceremonii direct la biserică nu au parte de remunerare pentru oficierea din zilele de week end.         
·        „Suntem depăşiţi din punct de vedere al timpului fizic, dar şi al numărului de personal,  în lunile de vară fiind şi câte 40-50 de cununii civile”, arată primarul Ion Lungu.
·        De anul viitor, tinerii care se căsătoresc vor răsplătiţi cu câte o placheta şi două pahare, iar cuplurile semicentenare  vor avea parte de câte o indemnizaţie de 400 de lei, una dublă faţă de cea de până acum.

Începând din 2017, ofiţerii de stare civilă ai municipiului Suceava nu vor mai oficia cununii civile în afara sediului Primăriei. De regulă, personalul specializat era chemat direct la biserică, actuala măsura fiind luată ca urmare a faptului că nici acesta, dar nici timpul, nu sunt suficiente pentru a face faţă tuturor solicitărilor venite din partea însurăţeilor. Pe timp de vară, sunt ţinute chiar şi câte 50 de asemenea ceremonii, legislaţia în vigoare neavând prevederi privind remunerarea angajaţilor executivului care lucrează în afara programului, respectiv în zilele de sâmbătă şi duminică. „Nu mai putem, am ajuns la limita posibilităţilor. S-a pornit într-un anumit ritm, atunci când era posibilă plata salariaţilor cu atribuţii, care lucrau sâmbăta şi duminica. Astăzi nu pot fi plătiţi, toată lumea făcând muncă patriotică în frunte cu primarul şi viceprimarii. Suntem depăşiţi din punct de vedere al timpului fizic, dar şi al numărului de personal, în lunile de vară fiind şi câte 40-50 de cununii civile”, explică primarul Ion Lungu, precizând că excepţie fac situaţiile de urgenţă, precum cele ale tinerilor care, din motive bine întemeiate, se află în imposibilitatea de se deplasa la Sala de căsătorii a executivului. Edilul-şef a mai anunţat că, tot de anul viitor, perechile proaspăt căsătorite vor fi răsplătite de către Primărie. „Fiecare pereche de tineri va primi câte o plachetă şi de asemenea, cât două pahare”, a menţionat primarul Ion Lungu,  adăugând că, în acelaşi timp, cuplurile de aur, aflate la 50 de ani de convieţuire neîntreruptă, vor avea parte de câte o indemnizaţie de 400 de lei, una dublă faţă de cea de până acum.