10 decembrie 2016

Sacrificarea porcilor, permisă în gospodăriile populaţiei
·      Tăierea animalelor în scopul comercializarea cărnii este interzisă în alte locuri decât cele autorizate sanitar veterinar.           
Pentru consum propriu, sacrificarea porcilor  este permisă şi în gospodăriile populaţiei, dar în vederea protejării familiei împotriva îmbolnăvirii este recomandată efectuarea examenului trichineloscopic de către medicii veterinari de pe lângă circumscripţiile sanitare veterinare de control al alimentelor, face cunoscut Florin Jianu, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.
În schimb, oficialul DSVSA pune în vedere că sacrificarea porcinelor pentru comercializare se va face doar în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar. În cazul vânzării cărnii este obligatoriu controlul stării de sănătate a animalelor, destinate sacrificării şi consumului urmând a fi doar porcinele sănătoase, crescute în gospodării, ferme şi localităţi indemne la boli transmisibile. Transportul porcilor vii se va face doar cu mijloace autorizate sanitar veterinar, animalele fiind însoţite de certificate veterinare care să ateste sănătatea acestora, dar şi de acte cu informaţii despre lanţul alimentar. Transportului va avea loc în condiţiile respectării regulilor de bunăstare a animalelor impuse de legislaţia europeană, reguli valabile şi în momentul tăierii animalelor.  Florin Jianu, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a mai atenţionat că tăierea porcilor în scopul comercializării cărnii este interzisă în alte locuri  decât cele autorizate sanitar veterinar