21 decembrie 2016

Investiţii  blocate
·        Modificarea Legii achiziţiilor publice a pus beţe în roate proiectelor sucevene, iar nelipsitele contestaţii au făcut ca o licitaţie să dureze, în medie, 7 luni.
·        Multe dintre lucrări nu au putut fi demarate efectiv, finanţările acordate iniţial întorcându-se la bugetul statului.      

În 2016, secţiunea de dezvoltare a bugetului municipiului Suceava a avut o slabă execuţie, cheltuielile cu investiţiile situându-se cu mult sub cele pentru asigurarea funcţionării Primăriei. Astfel, dacă în acest din urmă caz cheltuielile au fost făcute în proporţie de 73,35% din totalul programat, cele pentru dezvoltare s-au ridicat la numai 13,79% din cele aprobate. „Una dintre cauze este că faptul că multe cheltuieli nu au putut fi făcute, deoarece majoritatea proiectelor de investiţii au întârziat ca urmare a modificării legii achiziţiilor publice”, arată Lungu. În acelaşi sens perturbator a intervenit şi interminabilul şir al contestaţiilor, care, până la rezolvare în Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) - în cazul fericit în care soluţiile nu au fost atacate în instanţă - au ţinut pe loc mai toate proiectele autorităţilor publice municipale sucevene. „Licitaţiile organizate de Primărie au fost contestate, astfel că, în medie, au durat şi câte 7 luni de zile. Acestea s-au deblocat în octombrie, noiembrie, decembrie, când cu se mai puteau face lucrări”, a reliefat ediul-şef. Primarul Ion Lungu a dat ca exemplu proiectul de reabilitarea a reţelelor de transport şi distribuire a agentului termic, cât şi a punctelor termice. În ciuda faptului că Programul „Termoficare 2006-2020” este unul multianual, finanţarea de 8,37 de milioane de lei, acordată prea târziu, a trebuit să fie returnată la bugetul statului.