12 decembrie 2016

Aflat într-o continuă degradare,
Parcul Şipote, un adevărat pericol public pentru cei care intenţionează să-l străbată
·      se arată în expunerea de motive la proiectul de hotărâre privind luarea în administrare a suprafeţei împădurite de la poalele Cetăţii de Scaun, în care se mai precizează că parcul cu pricina a devenit un depozit de gunoi. 
Consiliul Local urmează a aproba de principiu preluarea unor terenuri din fondul forestier de stat în domeniul public al municipiului Suceava. În cauză este, în primul rând, o suprafaţă de 50 de hectare, printr-o adresă de la sfârşitul lunii noiembrie, Primăria a solicitând Regiei Autonome a Pădurilor acordul în acest sens. În urma demersului, Romsilva şi-a dat avizul de principiu pentru întocmirea documentaţiei pentru emiterea unui act normativ cu putere de lege, care să facă posibil transferul în cauză, administrarea revenind Consiliului Local, prin ocoale silvice autorizate. Parcele care vor fi preluate aparţin Ocolului silvic Pătrăuţi, acestea identificându-se cu Parcul „Şipote” din preajma zonei centrale a Sucevei, amenajare „care se află într-o continuă stare de degradare, prezintă un pericol public pentru cei care îndrăznesc străbată şi devenind un  depozit de gunoi”. Conform expunerii de motive a proiectului iniţiat de edilu-şef Ion Lungu, Primăria Suceava nu a putut face investiţii în vederea amenajării unei zone de agrement, cauza constând tocmai în aceea că Parcul „Şipote” este proprietate a Romsilva. „În urmă cu 4 ani, municipalitatea a accesat fonduri europene pentru restaurarea Cetăţii, care acum atrage mii de turişti, dar care nu au curajul de a străbate drumul din centrul oraşului până la monumentul istoric, tocmai din cauza condiţiilor în care se află parcul”, subliniază în expunerea de motive, Ion Lungu primarul Sucevei.                       

Important este şi faptul că fără Parcul „Şipote”, Suceava nu poate asigura suprafaţa medie de spaţiu verde pe cap de locuitor, iar această cauză Agenţia pentru Protecţia Mediului refuză să avizeze Planul Urbanistic General. Conform OUG nr. 114/2007, media de spaţiu verde trebuie să fie de 26 de metri pătraţi pe cap de locuitor, însă fără parcul don apropierea centrului reşedinţei de judeţ, municipiul Suceava garantează doar 17,84 de metri de fiecare sucevean.