05 mai 2015

Construcţiile, exploatarea şi prelucrarea lemnului, în topul sustragerilor de la plata obligaţiilor către bugetul statului
·        Inspectorii fiscali suceveni au făcut 11 de sesizări penale, pentru un prejudiciu care se ridică la 20,80 de milioane de lei.
·        Pe prima poziţie se află sectorul lemnului şi construcţiile, cu câte 3 plângeri penale, urmate de transporturi şi domeniul forţei de muncă, cu câte 2 sesizări.     
În primul trimestru al anului 2015, inspectorii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava au avut 274 de descinderi la contribuabilii persoane juridice, dintre care 7 de inspecţii fiscale generale, 176 de inspecţii fiscale parţiale, 55 de controale inopinate, 12 controale încrucişate şi 24 de cercetări la faţa locului. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei sucevene, Oana Violeta Apetrea, acestea au urmărit modul de calculare, evidenţiere şi virare, în cuantumul şi la termenele stabilite de lege, a obligaţiilor faţă de bugetul de stat. Controale au vizat, cu prioritate, pe agenţii economici care desfăşoară activităţi în domenii cu grad de risc ridicat de producere a evaziunii fiscale, precum în energie, alcool, tutun, produse agroalimentare, transport, turism, construcţii, exploatarea lemnului, axându-se, inclusiv, pe utilizarea forţei de muncă. Accent s-a pus, de asemenea, pe verificarea contribuabililor care înregistrează restanţe la plată, a celor care nu depun deconturi sau care beneficiază de rambursarea TVA, şi nu solicită acest lucru. Conform sursei citate, în urma controalelor din primele 3 luni ale anului, la bugetul statului urmează a intra sume suplimentare de circa 35 de milioane de lei, valoarea amenzilor aplicate însumând 65.450 de lei. Nu în cele din urmă, inspectorii fiscali au instituit 11 măsuri asigurătorii, pentru 18,98 de milioane de lei, şi au întocmit 11 de sesizări penale, pentru un prejudiciu care se ridică la 20,80 de milioane de lei. Sesizările penale au avut ca ţintă pe agenţi economicii care au ca obiect de activitate exploatarea şi prelucrarea lemnului(3 sesizări penale pentru un prejudiciu care totalizează 2,59 de milioane de lei); construcţiile( 3 sesizări penale pentru 8,09 de milioane de lei prejudiciu şi transporturile(2 sesizări penale cu pagube de 4,40 de milioane de lei. În domeniul  forţei de muncă, s-au întocmit 2 sesizări penale,  cu un prejudiciu de 5,24 de milioane de lei, iar în cel al produselor energetice, o plângere penală urmăreşte recuperarea unei pagube de 471.866 de lei.