14 mai 2015


Iluminatul public sucevean, 5 luni pe an fără reparaţii
·        "Neavând contract, am lucrat la limita de avarie ", a reliefat primarul, Ion Lungu.
Primăria municipiului Suceavava intenţionează să concesioneze serviciul public de iluminat public. Decizia a fost luată după ce s-a constatat că din cauza aprobării cu întârziere a bugetului local şi organizării abia după aceea a licitaţiei anuale de atribuire a serviciului, timp de 4.5 luni în sistem nu se puteau face intervenţiile necesare.  "An de an, 4-5 luni, iar altădată şi chiar câte jumătate de an, nu aveam operator pentru întreţinerea iluminatului public. Aceasta din cauză că bugetul se aprobă târziu, licitaţiile se fac tot cu întârziere. În măsura în care vom avea un operator pentru iluminatul public, desemnat pentru o perioadă de 4-5 ani, se pot face inclusiv lucrări de către firma respectivă şi vom avea garanţia unor servicii mai bune", a declarat edilul-şef, adăugând că, începând din 2015, se va face concesionarea pe o perioadă de 4-5 ani, "astfel încât să nu mai existe emoţii".   
În urma licitaţiei de anul acesta, la care s-au înscris Elbacom Timişoara şi asocierea dintre Loial Impex şi Electroconstrucţia Suceava, serviciul a fost adjudecat de către acest din urmă ofertant, pentru suma de 1,5 milioane de lei, "care va fi cheltuită doar dacă sunt intervenţii". "Este un lucru foarte bun, deoarece există foarte multe solicitări din teritoriu, pentru întreţinere, schimbat stâlpi, accidente şi înlocuire de cabluri. Neavând contract, am lucrat la limita de avarie, pe baza de comenzi lunare", a reliefat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.
Serviciul de iluminat public din municipiul Suceava cuprinde iluminatul stradal-rutier, iluminatul stradal-pietonal, iluminatul arhitectural, iluminatul ornamental şi iluminatul-festiv. Iluminatul stradal-rutier şi iluminatul stradal-pietonal cuprinde 2.449 de stâlpi de metal şi 2.151 de stâlpi de beton, cu  circa 4.650 de corpuri de iluminat. Iluminatul public este asigurat prin folosirea de linii electrice subterane de joasă tensiune, în lungime de 192,4 km, şi linii aeriene de joasă tensiune, lungi de 57,34 km. Funcţionarea iluminatului public din municipiul Suceava este asigurată în baza contractului de furnizare a energiei electrice semnat cu E.on Moldova S.A. Activitatea de întreţinere şi reparare a echipamentelor electrice de iluminat public din municipiul Suceava a fost asigurată, până acum, de societatea comercială Loial Impex SRL Suceava, în baza unui contract de lucrări de întreţinere şi reparaţii. Activitatea de iluminat public este finanţată, în întregime, din fonduri alocate din bugetul local.  Consiliul Local al municipiului Suceava, prin Hotărârea nr. 278/20.11.2008, a aprobat achiziţionarea sistemului de iluminat public de la E.on Moldova, contra a circa 100.000 de euro, contractul de vânzare cumpărare fiind înregistrat la vânzător cu nr. 2.254/12.12.2008, iar la cumpărător  cu nr. 42.031/12.12.2008. În intervalul 18 iunie 2010-28 februarie 2012, Primăria municipiului Suceava a implementat proiectul „Modernizarea iluminatului public pe artera principală a municipiului Suceava”. Proiectul a fost finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1-Srijnirea dezvoltării durabile a oraşelor-poli de urbani de creştere”, Domeniul major de intervenţie 1.1 „Planuri integrate de dezvoltare urbană”, Subdomeniul „Poli de dezvoltare urbană”. Valoarea proiectului s-a ridicat la 12,23 de milioane de lei, sumă din care 9,14 milioane de lei reprezintă asistenţă financiară nerambursabilă. Primăria municipiului Suceava urmăreşte  face şi alte investiţii complexe în domeniu, prin proiectul „Management modern şi eficient al iluminatului public din municipiul Suceava”, acesta făcând parte din Programul de cooperare elveţiano-român „Swiss-Romanian cooperation programe”.