06 mai 2015

Compania germană Pfeiffer, întârziere cu 4 luni a proiectului european de alimentare cu apă şi de canalizare din Suceava
·        „Ei poate sunt mai relaxaţi, dar noi vom sta, în continuare, să îi mânăm de la spate, să facă aceste lucrări”, a declarat ieri, viceprimarul Lucian Harşovschi.
·        În ultimul timp, în domeniul salubrităţii, constructorul de la reţelele de utilităţi a încasat sancţiuni cu amendă în valoare totală de 15.000 de lei.

Constructorul din cadrul proiectului de reabilitare şi extindere  a reţelelor de alimentare cu apă şi reţelelor de canalizare din municipiul Suceava, compania germană Pfeiffer a obţinut o prelungire cu 4 a luni perioadei de realizare a lucrărilor, a anunţat ieri, viceprimarul Lucian Harşovschi, după şedinţa săptămânală de monitorizarea execuţiei obiectivelor cu finanţare obţinută prin Programul Operaţional Sectorial Mediu.  Astfel, dacă iniţial intervenţiile la infrastructura subterană de utilităţi trebuiau încheiate pe 31 mai, noua ţintă asumată de oficialii firmei este 30 septembrie 2015. „Cei de la Pfeiffer lucrează, dar cu motoarele mai puţin turate, aşa cum ne-am obişnuit cu ei. Acum au o prelungire, iar dacă termenul iniţial de finalizare a acestui program era de 31 mai, noul termen este sfârşitul lunii septembrie. De aceea, ei poate sunt mai relaxaţi, dar noi vom sta, în continuare, să îi mânăm de la spate, să facă aceste lucrări calitativ”, a precizat Harşovschi, iterând că într-o situaţie nesatifcătoare „sunt zeci de străzi pe care dumnealor le-au oprit, iar pe altele au obţinut aviz parţial de finalizare, dar mai au lucrat la refaceri”.    Responsabilii de la faţa locului ai contractorilor firmei germane au fost somaţi, de către adjunctul şefului executivului local, să desfiinţeze, în 24 de ore, depozitele de pământ rezultat din săpături şi făcute la întâmplare pe raza oraşului. „În caz contrar, cele 4 amenzi aflate în stand by sunt de 2.500 de lei. Ele sunt scrise, dar pot fi doar avertismente, totul  depinzând de dumnealor”, reliefează Harşovschi, adăugând că, în ultimul timp, în domeniul salubrităţii, constructorul de la reţele de apă şi reţelele de canalizare a încasat sancţiuni cu amendă în valoare totală de 15.000 de lei. În Suceava era aşteptat un înalt oficial al conducerii centrale a companiei Pfeiffer, autorităţile locale sperând să găsească, împreună cu acesta, soluţii de depăşire a piedicilor din calea bunului mers al execuţiei. „Astăzi (ieri, n.a.) vine un reprezentat al celor de la Pfeiffer şi vom avea o discuţie, să vedem ce putem remedia, ce putem grăbi, astfel încât confortul să fie cât mai mic, pentru populaţie”,  explicat Lucian Harşovschi, viceprimarul Sucevei.    

·        În 2013, firma germană constructoare a intervenit pe un prim pachet de 18 străzi, lucrările fiind suspendate la  venirea frigului.
Reamintim că, în primăvara anului trecut, compania Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefabau GMBH&CO KG, a deschia front de lucru la reţelele de pe 36 de străzi, majoritatea fiind din cartierul Iţcani, dar şi din zona centrală a urbei şi noul cartier „Europa”. Aceasta după ce, în 2013, firma germană constructoare a intervenit pe un prim pachet de 18 străzi, lucrările fiind suspendate la  venirea frigului. Prin finanţare europeană POS Mediu, în total, în municipiul Suceava, extinderea cu circa 31,3 km a reţelelor de alimentare cu apă se face pe 76 de străzi, iar reabilitările au drept ţintă 25,4 de km de conducte de pe 67 străzi din toate cartierele.  Reţelele de canalizare de pe 70 de artere sunt extinse cu 32,7 km, iar cele de pe alte 15 străzi, în lungime de 6 km, sunt spuse reabilitării.

Obiectivul ,,Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Suceava” este finanţat din Fondul de coeziune, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, Axa prioritară 1, Faza I, având valoarea iniţială totală a contractului de finanţare de peste 494,7 milioane de lei. Investiţia pentru serviciile de apă şi apă uzată din judeţul Suceava cuprinde 18 contracte, dintre care 12 contracte de execuţie de lucrări, 3 contracte de servicii şi 3 contracte de furnizare echipamente. Obiectul acestora îl fac 6 municipii şi oraşe cuprinse în program, respectiv Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei, Gura Humorului şi Salcea.