29 mai 2015


Nopţi albe pentru combaterea muncii la negru 
·        Inspectorii de muncă suceveni controlează inclusiv unităţile deschise pe timpul nopţii, precum barurile, discotecile, jocurile de noroc şi unităţile de comerţ cu program non stop, susceptibile de utilizarea frecventă a muncii ilegale.
·        Patru din zece amenzi date de către lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava sancţionează munca fără forme legale de angajare, scopul fiind "diminuarea acestui flagel".  
Cele 615 de acţiuni ale Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, organizate în primul trimestru al anului, şi care au avut drept obiectiv diminuarea fenomenului muncii fără forme legale, s-au lăsat cu sancţionarea a 91 de angajatori, dintre aceştia 11 fiind amendaţi pentru muncă la negru. Potrivit inspectorului şef Romeo Butnariu, în timpul descinderilor au fost descoperite 12 persoane fără contracte de muncă, 22 de persoane în cazul cărora contractele nu fuseseră transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii, dar şi alte 433 de persoane ale căror contracte au luat drumul REVISAL, însă fără respectarea termenului legal. Cumulul de 100.000 de lei al amenzilor date în cazul muncii fără formele legale de angajare reprezintă 39% din totalul amenzilor "prescrise" în primul trimestru al anului 2015 de către inspectorii suceveni de muncă, acestea din urmă ajungând, doar pe linie de relaţii de muncă, la valoarea de 225.600 de lei. "În scopul diminuării acestui flagel, la nivelul ITM sunt întreprinse acţiuni de identificare şi combatere a muncii nedeclarate în domeniile susceptibile de utilizarea frecventă a acesteia, precum în construcţii, industria textilă, prestările de servicii, industria alimentară şi panificaţie, industria lemnului, comerţul, paza, transportul rutier de marfă şi persoane, în unităţile care îşi desfăşoară activitatea în staţiunile montane, în cabinete medicale, la fabricarea băuturilor alcoolice şi răcoritoare, în staţiile de carburanţi şi în unităţile care sunt deschise pe timpul nopţii, precum baruri, discoteci, jocuri de noroc, unităţi de comerţ cu program non stop", a declarat Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava. Pe durata verificărilor din prmul timestru a anului 2015, lucrătorii specializaţi ai Serviciului "Relaţii de muncă" al ITM au dat o amendă pentru împiedicarea activităţii de control a inspectorilor de muncă, 5 pentru neducerea la îndeplinire a măsurile dispuse pin procesele verbale şi încă 12 amenzi pentru nerespectarea obligaţiei de a pune la dispoziţie documentele solicitate de controlori, toate sancţiunile menţionate însumând 55.000 de lei. În ceea ce priveşte conformarea la prevederile referitoare la registrul electronic de evidenţă a salariaţilor, aplicate au fost 24 de amenzi în valoare de 44.600 de lei, dar şi 44 de avertismente. În conformitate cu prevederile HG nr. 500/2011 fiecare angajator are obligaţia de a înfiinţa şi transmite la ITM  registrul întocmit în formate electronic, pe baza aplicaţiei informatice puse gratuit la dispoziţia  agenţilor economice.