20 mai 2015


Proiectul futurist de reabilitate Curţii Domneşti s-a poticnit la Ministerul Culturii  
·        "Aşa cum am promovat proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun, sperăm să-l promovăm şi pe cel de reabilitare a Curţii Domneşti", spune Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.
·        Investiţia este dimensionată la circa 17 milioane de euro, Centrul de interpretare incluzând Curtea Domnitorului în Suceava”, sala de proiecţie 3D, expoziţii temporare, biblioteca, centrul de studii medievale şi birouri.
Proiectul de reabilitarea a Curţii Domneşti din municipiul Suceava bate pasul pe loc, Direcţia de Patrimoniu Naţional Cultural din cadrul Ministerul Culturii cerând completarea documentaţieI depuse înspre avizare. Edilul-şef Ion Lungu a declarat că, în acest sens, Direcţia de specialitate a Primăriei şi specialiştii care au întocmit planul urbanistic zonal pentru reabilitarea monumentului istoric lucrează la întocmirea documentelor lipsă, astfel încât, în cel mai scurt timp,  proiectul să fie inclus în una dintre axele de finanţare aferente programării europene 2014-2020. "Unul dintre proiectele cu care avem probleme, dar pe care sper să le rezolvăm în perioada cea mai scurtă de timp, sunt cele legate de Curtea Domnească. Am fost săptămâna trecută la Bucureşti, la Ministerul Culturii, Direcţia de Patrimoniu Naţional Cultural, unde, la documentaţia depusă, şi în vederea avizării studiului de fezabilitate, ni se mai impune să completăm relaţionarea dintre Curtea Domnească, Biserica Sfântul Dumitru, Biserica Domniţelor şi strada principală", a declarat şeful administraţiei sucevene, Ion Lungu. În martie 2012, proiectul  a fost depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, pe Axa 5.1 a POR – „Reabilitarea patrimoniului cultural”. La acea dată, Lungu susţinea că proiectul de la Suceava are mari şanse de finanţare, mai ales în condiţiile în care, în derulare este şi reabilitarea Cetăţii de Scaun. În caz contrar, aprecia primarul Sucevei, finanţarea urma a fi disponibilizată, cu siguranţă, în cadrul programări europene 2014-2020. Investiţia este dimensionată la circa 17 milioane de euro(plus TVA), dintre care 9 milioane de euro reprezintă contravaloarea lucrărilor de construcţii montaj. Proiectul a fost întocmit gratuit de firma spaniolă profilată Arena Teatro,  acesta prevăzând construirea unei clădiri care va avea rolul de „Centru de interpretare” a Curţii Domneşti. Clădirea, cu suprafaţă desfăşurată de 5.737 de metri pătraţi, va avea parter, un etaj intermediar, etajul propriu zis şi mansarda urmând a fi construite din materiale ceramice care vor accentua aspectul de fortăreaţă. 
Centrul de interpretare va fi compartimentat în recepţie şi sală de întâmpinare; expoziţie permanentă cu elemente arhitectonice; pivniţa de piatră reconstituită; pivniţa din lemn, refăcută; sală de ateliere didactice; „Curtea Domnitorului în Suceava”; sală de proiecţie 3D; sală de expoziţii temporare; bibliotecă, centru de studii medievale, zona administrativă şi birouri. Municipalitatea suceveană a vizat atragerea de fonduri şi printr-un program de cooperare comunitar în cadrul căruia, în perioada 2012-2014, Norvegia oferea României un ajutor nerambursabil de 305 milioane de euro. "Aşa cum am promovat proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun, sperăm să-l promovăm şi pe cel de reabilitare a Curţii Domneşti", a punctat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Curtea Domnească se află în preajma oraşului medieval, în apropierea bisericii „Sfântul Dumitru”, Parcului Şipote, vechiului centru meşteşugăresc al Sucevei, precum şi a Bisericii „Beizadelelor”. Primele lucrări, la o casă domnească din lemn, prevăzută cu pivniţă, au fost iniţiate în timpul lui Petru I Muşat. Pe durata domniei lui Alexandru cel Bun au fost refăcute construcţiile din lemn şi au fost ridicate, din piatră, un zid de incintă, iar pe latura de est alte câteva clădiri cu beciuri. Peste vechea casă domnească a fost elevat, din porunca lui Ştefan cel Mare, un palat de piatră dotat cu  pivniţă. Ansamblul a dăinuit până în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, când a fost distrus de un incendiu. Curtea Domneasca din Suceava avea forma literei „L”, fiind refăcută pe vremea lui Vasile Lupu.