19 mai 2015



Doi ani irosiţi în accesarea banilor europeni 
·        "Nu este din vina noastră, este vina Guvernului sau a celor de la Bruxelles.La fel s-a întâmplat şi în programarea anterioară, 2007-2013, însă au mai fost daţi 2 ani de prelungire", spune  primarul Sucevei, Ion Lungu.  



Anul 2015 este încă un an pierdut din punct de vedere al depunerii de proiecte pentru accesarea fondurilor europene structurale de investiţii, negociate de România cu Comisia Europeană pentru noua programare 2014-2020. Cel puţin aceasta este părerea primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, edilul-şef susţinând că deja autorităţile locale au în portofoliu mai multe propuneri de proiecte care ar putea face obiectul susţinerii financiare nerambursabile de la Uniunea Europeană. Lungu susţine că, la fel, ratat a fost şi anul 2014, "perioada moartă" neavând la origine incapacitatea locală, aceasta fiind pricinuită de amânarea semnării documentelor aferente Acordului de parteneriat cu Comisia Europeană, cât şi a lansării programelor operaţionale. "Dacă ele nu sunt acreditate la Bruxelles, până când nu se face ghidul solicitantului şi nu se dă în teritoriu, nu se pot depune proiecte, iar de licitaţii nici nu mai vorbesc. Nu este din vina noastră, este vina Guvernului sau a celor de la Bruxelles. Doi ani de zile din următorul exerciţiu financiar  2014-2020 s-au pierdut. La fel s-a întâmplat şi în programarea anterioară, 2017-2013, însă au mai fost daţi 2 ani de prelungire, până în 2015. Probabil că, din nou, va există o prelungire până în 2022", a evidenţiat ocupantul fotoliului administrativ din Areni.  Afirmaţiile primarului Lungu survin intenţiei manifestate de autorităţile administraţiei publice locale de a promova şi depune un proiect de obţinere de finanţare nerambursabilă europeană pentru reabilitarea sistemului centralizat de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice. 

Proiectul ar putea fi depus în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 care acoperă domeniile transport, mediu şi energie regenerabilă,  Şeful administraţiei municipale iterează că, din informaţiile pe care le are, acordul cadru pentru POIM ar urma să fie semnat, la Bruxelles, pe 5 iunie, de Ziua mondială a mediului. "Pe data de 5 iunie vor fi semnate documentele la Bruxelles. Însă după aceea, până se fac celelalte demersuri la Bucureşti, până se publică ghidul solicitantului mai durează", a explicat primarul municipiului Suceava. Cu alt prilej, Ion Lungu susţinea că, în cadrul Programului guvernamental „Termoficare 2006-2015”, municipiul Suceava este campion la atragerea de finanţări de la bugetul de stat, însă în ultimii ani, ritmul şi consistenţa  disponibilizării fondurilor de al Centru au scăzut. În consecinţă, mai au nevoie de modernizări încă 18 puncte termice din cele 46 existente. De asemenea, în anii anteriori au fost înlocuite conducte secundare în lungime de 62 km, din totalul de 152 km existent, în timp ce reţelele principale au fost reînnoite în proporţie de  doar 28,6%. Începând cu anul 2004, în sistemul de  termoficare sucevean au fost investite, inclusiv în cadrul Proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”, nu mai puţin de 25 de milioane de euro.