25 mai 2015


Prefectura, în războiul gunoaielor, de partea Rosal
·        Instituţia Prefectului cere Consiliului Local să revoce hotărârea în baza căreia serviciul de salubritate a fost preluat de asociaţia de firme Florconstruct şi Diasil Service,
·        Preluarea s-a făcut pe motiv de forţă majoră, în caz contrar municipiul Suceava riscând să rămână sub gunoaie.
·        Deşi companiei Rosal Grup i s-a oferit posibilitatea să ridice deşeurile menajere din jumătate de municipiu, alături de celelalte două firme, conducerea acesteia refuzat oferta.      
Instituţia prefectului Judeţului Suceava s-a adresat autorităţilor locale din reşedinţa de judeţ, cerând, în baza unei plângeri prealabile formulate de Rosal Grup Sucursala Suceava, reanalizarea Hotărârii Consiliului Local nr. 100 din 21 aprilie, prin care a fost aprobat încheierea contractului de salubritate menajeră pe durată determinată.  "Vă rugăm să reanalizaţi actul administrativ în prima şedinţă de lucru a Consiliului Local, raportat la motivele de nelegalitate invocate în plângerea prelabilă formulată. Facem precizarea că, în cazul în care nu se revocă/abrogă actul administrativ contestat, veţi preciza clar şi neechivoc acest lucru, precum şi motivele care stau la baza convingerii Consiliului Local. Orice alte menţiuni considerate relevante vor fi prezentate cu indicarea actelor normative în vigoare şi documentelor la care veţi face referire", se arată în adresa semnată de prefectul Constantin Harasim.
Printr-o plângere prealabilă, Rosal Grup cere Instituţiei Prefectului să sesizeze  instanţa competentă cu o acţiune în contenciosul administrativ care să aibă ca obiect anularea   Hotărârii Consiliului Local nr. 100 din 21 aprilie ca fiind nelegală, compania solicitând, totodată, suspendarea efectelor acesteia pentru motive de interes public şi de continuitate a asigurării serviciului public de salubritate menajeră. Rosal Grup consideră că, încălcând decizia de suspendare a procedurii, dată de Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor,  deliberativul a hotărât în mod nelegal atribuirea directă a serviciului de salubritatea menajeră către asocierea de firme Florconstruct şi Diasil Service, care fost declarată câştigătoare în urma negocierii fără publicarea unui anunţ de participare. "Asocierea dintre Florconstruct şi Diasil nu reprezintă un operator de drept public, neîncadrându-se  în niciunul dintre cazurile prevăzute expres de lege, de unde rezultă fără putinţă de tăgadă, că serviciul de salubritate menajeră nu putea fi atribuit în gestiune directă", se arată în plângerea prealabilă. 
Pe de altă parte, cei de la Rosal Grup susţin că, în mod nelegal, Consiliul Local a apreciat că există o situaţie de forţă majoră, ca urmare a suspendării, prin Decizie a CNSC, a procedurii de atribuire prin negociere directă fără publicarea unui anunţ de participare.  "Pentru ca un eveniment să poată fi considerat o forţă majoră, acesta trebuie să fie imprevizibil şi absolut inevitabil. Subliniem faptul că suspendarea procedurii de achiziţie publică prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare pentru desfăşurarea activităţii serviciului public de salubritate menajeră prin decizia CNSC nu este un eveniment care să întrunească niciuna dintre condiţiile amintite", se susţine în plângerea prealabilă menţionată.      
Reamintim că, de pe 18 aprilie, Rosal Grup, operatorul din ultimii 8 ani nu se mai ocupă de adunarea şi transportul în rampă a deşeurilor menajere. Aceasta deoarece prevederile legale în vigoare stipulează că prelungirea contractului de salubritate este posibilă doar cu 6 luni înainte de expirarea acestuia, lucru care nu s-a întâmplat. După negocieri, procedură contestată de către fostul operator, serviciul a fost preluat de asociaţia de firme Florconstruct şi Diasil Service, pe motiv de forţă majoră, în caz contrar oraşul riscând să rămână sub gunoaie. Deşi companiei Rosal Grup i s-a oferit posibilitatea să ridice deşeurile menajere din jumătate de municipiu, alături de celelalte două firme, conducerea acesteia refuzat oferta.