19 mai 2015


Municipiul Suceava, salvat de finanţările europene nermbursabile
·        Cu banii din impozite şi taxe locale nu se reuşea nici  achitarea salubrităţii, spune primarul reşedinţei de judeţ, Ion Lungu.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, crede că finanţările europene nerambursabile au un rol capital în dezvoltarea municipiului capitală de judeţ. "Ceea ce s-a făcut în oraş, şi se va face în perioada următoare, se datorează, preponderent, fondurilor gratuite de la Uniunea Europeană", a precizat edilul şef sucevean. Ion Lungu a recunoscut că implementarea cu finanţare nerambursabilă este marcată de birocraţie, precum şi de alte multiple inconveniente, ceea ce duce la realizarea cu dificultate şi întârziere a obiectivelor urmărite. În acest sens, şeful administraţiei locale a dat ca exemplu proiectul de reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei, care a demarat în 2006 şi va fi încheiat abia anul acesta, la 9 ani de la start. "Aşa sunt fondurile europene, greoaie şi birocratice, dar sunt gratuite sau la cel mai bun preţ", reliefează şeful administraţiei locale sucevene.
În ciuda tuturor impedmentelor - crede Lungu -, nu se întrevede o soluţie mai convenabilă de finanţare, în condiţiile în care veniturile adunate de la contribuabilii persoane fizice nu depăşesc 1 milion de euro, anual. "Nu avem altă soluţie. Banii de la populaţie prin impozite şi taxe directe sunt de doar 1 milion de euro pe an. Cu aceşti bani nu reuşim să achităm nici măturatul din oraş, nicidecum să mai face şi alte lucrări", a conchis primarul reşedinţei de judeţ, Ion Lungu. În municipiul Suceava au fost atrase prin proiecte preaderare, cât prin cele din exerciţiul financiar 2017-2013 - implementate sau în curs de finalizare, până la sfârşitul anului 2015 -, finanţări nerambursabile care depăşesc 100 de milioane de euro.