19 mai 2015


Falimentara Termica lasă pe drumuri încă 100 de salariaţi
·        Autorităţile locale speră să găsească înţelegere la Guvern, de la care vor să smulgă o hotărâre de acordare a veniturilor de completare la ajutoarele de şomaj ale  concediaţilor colectiv.
·         În iunie 2013, odată cu declanşarea procedurii insolvenţei, 250 de angajaţi ai firmei din Lunca Sucwvei au fost puşi pe liber, aceştia beneficiind de plăţi compensatorii de peste 7 milioane de lei.     
Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. merge la Bucureşti în încercarea de obţine promisiuni pentru promovarea unei hotărâri de guvern privind acordarea de venituri de completare viitorilor concediaţi colectiv de la societatea comercială Termica Suceava. Într-o hotărâre a deliberativului local sucevean, întrunit în şedinţă de îndată,  luni a fost aprobat planul de  disponibilizare a 94 de salariaţi ai firmei în insolvenţă de transport, distribuire şi furnizare a energie termice.  Consilierii locali s-au adunat într-o şedinţă de urgenţă, întrucât Termica este ameninţată de un iminent faliment, circumstanţe în care angajaţii societăţii operatorului de termificare ar fi riscat să nu aibă parte de drepturile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru situaţii de acest fel. Administratorii judiciari, Adunarea Generală a Acţionarilor şi creditorii au aprobat, de asemenea, respectivul plan de disponibilizare, care, de altfel, a fost stabilit în conformitate cu imperativele sindicatelor de la firma din Lunca Sucevei. "Vreau să-i sprijin să beneficieze de plăţi de completare de la Ministerul Muncii. Respectivii angajaţi vor merge în şomaj, iar Ordonanţa de Guvern nr. 36, prevede acest lucru. O hotărâre de consiliu trebuia luată până la intrarea Termica în faliment, iar cei de la sindicate au adus abia acum dosarul complet. Sigur, greul de abia acum începe, pentru că trebuie emisă o hotărâre de guvern. Aşa cum a făcut întotdeauna, voi merge şi de această dată şi la Prefectură şi la Ministerul Muncii, să facem lobby pentru ca aceşti oameni, care nu au nicio vină că sunt în această situaţie, să poată beneficia de veniturile de completare", explică şeful municipalităţii sucevene.  
·        Doar 13 dintre actualii muncitori vor rămâne să păzească activele Termica, după ce falimentul va fi efectiv declarat.
Pe lângă cei 94 de salariaţi care vor fi concediaţi în masă, 157 dintre actualii lucrători ai Termica vor fi preluaţi de către câştigătorul licitaţiei privind delegarea prin concesionare a serviciului de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic, care va avea loc pe 29 iunie şi la care se va înscrie şi Transagent, noua societate a municipiului Suceava. Pe de altă parte, 13 dintre actualii muncitori au şansa de a rămâne în unitate pentru a păzi activele acesteia, cât şi în vederea valorificării lor, după ce falimentul va fi declarat efectiv, iar Termica va fi radiată din Registrul Oficiului Comerţului.             "Termoficarea din România are o problemă de sistem, iar în multe localităţi din ţară s-a întâmplat ce se petrece în Suceava unde, o supracapacitate, o societate ineficientă, a fost pusă în braţele în cârca municipalităţii, şi pentru care a trebuit să găsim soluţii", a conchis Ion Lungu, şeful administraţiei locale sucevene, Primăria fiind unicul acţionar unic al Termica. Reamintim că, în urmă cu 2 ani, în luna iunie, odată cu declanşarea procedurii insolvenţei, 250 de angajaţi ai Termica au fost puşi pe liber, aceştia beneficiind, de la bugetul local al Sucevei, de plăţi compensatorii în valoare de peste 7 milioane de lei. În acea perioadă, pentru a-şi obţine drepturile,  sindicalişti au organizat, în nenumărate rânduri, mitinguri de protest la sediile Primăriei şi Prefecturii. Protestatarii şi-au revendicat salariile compensatorii consfinţite prin contractul colectiv de muncă şi cel pe ramură, cât şi veniturile de completare de la bugetul consolidat al statului.