20 mai 2015


Greu de mutat
·        Deşi suma pentru executarea lucrărilor a fost dublată, nici o firmă suceveană nu s-a prezentat la licitaţia pentru amplasarea statuii domnitorului Petru Muşat I în prejma Palatului Administrativ.
Nici o societate comercială nu s-a arătat interesată să facă lucrările de amenajare a noului amplasament din prejma Palatului Administrativ din Suceava al statuii domnitorului Petru I Muşat.  Anunţul a fost făcut de primarul  Ion Lungu care a evidenţiat că, în ciuda dublării sumei de scoatere la licitaţie, nu s-a găsit amatori să intre în competiţia pentru executarea lucrărilor cu pricina. Trezindu-se în faţa faptului împlinit, autorităţile locale s-au decis să ia problema în propriile mâini şi să mute statuia cu lucrătorii Direcţiei Generale a Domeniului Public, de pe lângă Primărie.  "La licitaţia care a avut loc în vederea amplasării statuii lui Petru Muşat, nu s-a prezentat nimeni. Aceasta deşi, în urma discuţiilor, am mărit bugetul de la 40.000 de lei la 50.000 de lei, iar în 2015 poziţia din buget este de 80.000 de lei. În aceste condiţii, am hotărât să amplasăm statuai cu forţe proprii, cu muncitorii de la Domeniul Public. Mai departe, vom căuta o colaborarea pentru realizarea pavajului din jurul monumentului, pentru că în luna iunie începe reabilitare zonei centrale, şi trebuie amplasată şi această  statuie",  a precizat primarul Ion Lungu.
Reamintim că, în urmă cu circa 5 ani, odată cu demararea intervenţiilor de amenajare a parcărilor subterane, monumentul din bronz a fost ridicat de pe esplanada Casei Culturii. Lucrarea de artă, realizată de către sculptorul Paul Vasilescu, şi dezvelită în anul 1976, se află, şi la ceastă dată, într-un depozit al Muzeului Bucovinei. Statuia lui Petru Muşat I urmează să fie amplasată în laterala Palatului Administrativ, pe un scuar din granit. Potrivit indicatorilor tehnico-economici, lucrările sunt programate să se desfăşoare pe parcursul a două luni. Statuia nu va sta decât provizoriu lângă Palatul Administrativ, deoarece se intenţionează montarea definitivă a acesteia la Curtea Domnească, dar numai după reabilitarea complexului resectiv. Monumentul elogiază personalitatea voievodului Petru I Mușat (1375-1391), care a mutat capitala Moldovei de la Siret la Suceava şi din vremea căruia datează primul document de atestare a Cetăţii de Scaun a Moldovei (10 Februarie 1388), precum şi a oraşului Suceava (18 August 1388). De numele  domnitorului sunt legate o serie de ctitorii sucevene din veacul al XIV-lea: Cetatea de Scaun a Sucevei, Cetatea Şcheia, Curtea Domnească din Suceava şi Biserica Mirăuţi. Statuia are 3.62 m înălţime, 1.10 m lungime şi 1.13 m lăţime, este confecţionată din bronz turnat şi îl înfăţişează pe voievod în picioare, cu spada în mâna dreaptă, apropiată de picior.