15 aprilie 2015

Rosal ameninţă că lasă Suceava sub gunoaie
·        Invocând unele pretinse datorii ale Primăriei, compania bucreşteană a înştiinţat că intenţionează să suspende serviciul de salubritate menajeră. 
·        „Să vină să câştige meciul în teren, şi nu la masa verde, prin tot felul de tertipuri la CNSC sau în instanţă”, subliniază primarul Ion Lungu.
Trei societăţi comerciale au depus documentaţie pentru negocierea de oferte în vederea preluării temporare a serviciului de salubritate menajeră din municipiul Suceava. Este vorba despre Goscom Fălticeni, Servicii Comunale Rădăuţi şi asocierea dintre Diasil Service şi Florconstruct Suceava. Conducerea administraţiei sucevene speră ca dosarele să fie analizate cât mai rapid, astfel încât să fie desemnat un operator. Acesta în condiţiile în care actualul prestator, Rosal Grup Bucureşti, nemulţumit că nu beneficiază de o prelungire a contractului, încearcă să pună beţe în roate procedurilor de  delegare a serviciului. „Ne-au contestat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, iar CNSC va pune în discuţie solicitarea contestatorului de suspendare a procedurii de achiziţie publică, până la soluţionarea fondului cauzei. Fac apel la cei de la Rosal să lase loc de bună ziua şi să dea dovadă de fair play”,  de declarat primarul Ion Lungu. Edilul şef spune că, pe de altă parte, printr-o adresă, Rosal Grup a pus în vederea Primăriei municipiului Suceava că intenţionează să suspende prestarea serviciului de salubritate menajeră, motivând că administraţia locală nu şi-a achitat datoriile pe care le-ar avea în contul activităţilor prestate de către operatorul bucureştean. Măsura este dezavuată de primarul reşedinţei de judeţ, care susţine că Primăria este cu plata la zi către firma care ridică şi transportă în rampă gunoiul sucevenilor. „Primăria nu mai are niciun leu datorie către Rosal. Suntem cu plăţile al zi, nu mai avem să dăm niciun ban. De-a lungul vremii au mai fost datorii către Rosal. Noi mai întârziam cu plăţile, iar ei întârziau cu măturatul, însă, în ultimii 11 ani, am avut o colaborare relativ bună”, a subliniat primul gospodar al Sucevei, invitând compania bucureşteană „să vină să câştige meciul în teren, şi nu la masa verde, prin tot felul de tertipuri la CNSC ŞI în instanţă”.     
Reamintim că, pe fondul expirării, pe data de 17 aprilie, a vechiului contract, cât şi a întârzierii licitaţiei pentru delegarea serviciului către un nou prestator, Consiliul Local aprobat declanşarea de negocieri, fără publicarea unui anunţ de participare, în vederea atribuirii pe o perioadă limitată a activităţii de salubritate menajeră din Suceava.   

În paralel se vor accelera procedurile pentru organizarea şi desfăşurarea licitaţiei propriu zise de desemnare, pentru o perioadă de 12 ani, a prestatorului titular pentru ridicarea şi transportarea gunoiului menajer. De pe 18 aprilie, Rosal Grup Bucureşti, operatorul din ultimii 8 ani nu se mai poate ocupa de adunarea şi transportul în rampă a deşeurilor menajere. Aceasta deoarece prevederile legale în vigoare stipulează că prelungirea contractului de salubritate este posibilă doar cu 6 luni înainte de expirarea acestuia, lucru care nu s-a întâmplat.