17 aprilie 2015


Gazele naturale ar putea ajunge în cartierele Burdujeni-sat şi „Tinereţii”  


·
       
În 2008, proiectul a fost suspendat după ce municipalitatea suceveană renunţa la asocierea cu E-on Gaz, din cauză că oficialii de la compania de gaze naturale solicitau preluarea noii investiţii, realizată inclusiv cu fonduri de la bugetul local.
·        Se pare că, în sfârşit, legislaţiei în domeniu i s-au adus modificări, E-on putând să ia reţelele doar în folosinţă gratuită, şi nu în proprietate, ca până acum.
Gazele naturale ar putea ajunge şi în locuinţele sucevenilor din Burdujeni-sat şi noul cartier al  „Tinereţii”. Cel puţin aceasta este promisiune reînnoită pe care Ion Lungu, primarul Sucevei, o face locuitorilor din acele părţi ale reşedinţei de judeţ, după ce a avut o întrevedere cu reprezentanţii companiei E-on. Lungu consideră că investiţia în extinderea reţelei de alimentare cu gaze naturale ar fi una de interes pentru compania amintită, care lucrează pe principii de eficienţă şi care în cele două zone ar regăsi grupuri consistente şi compacte de consumatori. Proiectul privind introducerea alimentării cu gaze naturale şi în Burdujeni-sat a fost iniţiat  cu ani buni în urmă, însă acesta s-a împotmolit din cauza unor prevederi legale care interziceau trecerea reţelelor publice de distribuire  a respectivului combustibil în proprietatea E-on, aşa cum această companie pretindea.  „Trebuie luat de la început acest proiect, având în vedere că jumătate din investiţie era suportată de către E-on, respectiv cea privind staţia de presiune redusă, care costa circa 1 milion de euro şi trebuia amplasată lângă sediul Primăriei municipiului Suceava din cartierul Burdujeni”, a declarat ocupantul fotoliului administrativ din Areni, menţionând că impedimentul amintit va fi rezolvat prin darea către E-on în folosinţă gratuită a reţelelor cu pricina, pe durata funcţionării investiţiei.       
În urmă cu mai mulţi ani, Consiliul Local a aprobat investiţia în extinderea reţelei de gaze naturale în Burdujeni-sat. Astfel, de la bugetul local urma a fi disponibilizată suma de 4,18 milioane lei, execuţia fiind programată pentru o perioadă de un an şi jumătate. Lucrările prevedeau înfiinţarea 1,16 km de conductă de medie presiune, 19,3 km de conductă de presiune redusă, precum şi a staţiei de reglare măsurare, acestea urmând a deservi consumatorii de pe aproape 30 de străzi.  În cartierul Burdujeni-sat erau identifcate ca beneficiare peste 600 de locuinţe, 15 obiective social-culturale şi 15 societăţi comerciale. 

Pe de altă parte, în august 2008, municipalitatea suceveană renunţa la asocierea cu E-on Gaz pentru extinderea alimentării cu gaze naturale în cartierul Burdujeni-sat. Primarul urbei, Ion Lungu, declara, la acea dată, că hotărârea de ieşire din asociere este consecinţă a faptului că oficialii de la compania de gaze naturale solicitau preluarea noii investiţii, inclusiv cea realizată din cofinanţarea de la bugetul local. Anterior, municipalitatea se asociase cu E-on Gaz, fiecare parte trebuind să contribuie la extinderea serviciului cu 49%, respectiv 51%, din valoarea investiţiei. E-on se angaja să înfiinţeze reţelele de medie presiune şi de distribuţie, precum şi staţia de reglare de măsurare. În contrapartidă, de la vistieria locală se asigurau fondurile necesare cheltuielilor cu manopera.