24 aprilie 2015

 Ţeapă în Programul „Casa verde”
·        Cu dosare depuse încă din 2011, peste 300 de suceveni continuă să aştepte banii promişi prin Programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă.
·        „Din informaţiile pe care le avem noi, nu ar fi fost plătit niciun dosar, deci banii respectivi nu au intrat în contul oamenilor”, reliefează Iluţă Cocriş, şef de serviciu la APM.
·        De păgubit au avut o serie de firme care, pe fondul efervescenţei din 2010, s-au înhămat pe proprie socoteală la întocmirea documentaţiilor şi executarea lucrărilor, iar răsplata nu au primit-o nici până acum.

Sute de suceveni aşteaptă să le intre în conturi banii făgăduiţi prin intermediul Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, cunoscut drept „Casa verde”. Prima sesiune a Programului s-a desfăşurat în 2010, iar în primul an, din judeţul Suceava au fost adunate, analizate şi înaintate Administraţiei Fondului pentru Mediu 613 de dosare, dintre care 13 pentru pompe de căldură, 219 pentru centrale termice pe biomasă, iar 381 pentru panouri solare. Iluţă Cocriş, şeful Serviciului „Deşeuri şi arii protejate” al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava spune că valoarea fondurilor solicitate s-a ridicat la 3,7 milioane de lei, aprobate în vederea finanţării fiind 664 de propuneri, iar în cazul a 470 dintre proiectele materializate s-a făcut şi decontarea efectivă a lucrărilor. „Foarte multă lume care şi-a instalat asemenea sisteme este mulţumită, deoarece se realizează economii semnificative la energie electrică sau combustibili clasici”, susţine oficialul APM Suceava. Potrivit lui Iluţă Cocriş, în anul următor, ca urmare a succesului înregistrat - întrucât Administraţia Fondului pentru Mediu nu are structuri în teritoriu -, APM a fost asaltată de depunători de dosare. Drept urmare, la Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava s-a venit cu nu mai puţin de 902 de proiecte, 9 suceveni voind să se doteze cu pompe de căldură, 192 cu centrale termice pe biomasă, iar 701 cu panouri solare. Valoarea sumei solicitate din Fondul de Mediu a fost de 5,4 milioane de lei, una sensibilă mai mare faţă de cea din anul anterior. Demersurile au intrat în stagnare în anii 2012 şi 2013, pentru ca, în 2041, prin ordin al ministrului Mediului, Administraţia Fondului pentru Mediu să reia procedurile de verificare a dosarelor. Cocriş arată că, până în prezent, din stocul de dosare amintit, adică din 902 de documentaţii, aprobate au fost 623, iar în cazul a 538 s-a semnat şi contractul de finanţare. 
Pentru decontare, respectiv în vederea obţinerii „subvenţiei” de la Fondul de Mediu, sucevenii au înaintat 323 de cereri, însă până acum niciunul nu ar fi intrat în posesia banilor cuveniţi. „Din informaţiile pe care le avem noi, nu ar fi fost plătit niciun dosar, deci banii respectivi nu au intrat în contul oamenilor”, reliefează Iluţă Cocriş. De păgubit au avut o serie de firme care, pe fondul efervescenţei din 2010, s-au înhămat pe proprie socoteală la întocmirea documentaţiilor şi executarea lucrărilor, răsplata pentru aceste servicii trebuind să vină din sumele decontate din Fondul de Mediu. „Mulţi întreprinzători au adunat de la cetăţeni datele necesare, au făcut dosarele şi chiar au executat lucrările, crezând că vor fi plătiţi imediat din decontările din Fondul de Mediu. Neprimind banii, aceştia au rămas în contact cu beneficiarii, asupra cărora au făcut demersuri să le plătească contravaloarea prestaţiilor”, a explicat Iluţă Cocriş, şeful Serviciului „Deşeuri şi arii protejate” al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava. În cadrul Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, statul acordă solicitanţilor finanţare de cel mult 6000 lei pentru amplasarea de panouri solare; până la 8000 lei în cazul montării de pompe de căldură şi nu mai mult de 6000 lei pentru centralele termice pe peleţi, brichete, tocătură lemnoasă şi alte resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere şi silvice. Programul, denumit popular „Casa Verde”, a fost lansat, pentru persoane fizice, începând cu 1 iunie 2010.