15 aprilie 2015

Termica intenţionează să participe la licitaţia a cărei organizare o contestă      
·        Primăria reia procedurile pentru concesionarea serviciului centralizat  de alimentare cu apă caldă şi căldură, firma de transport din Lunca Sucevei solicitând revocarea hotărârii deliberativului privind scoaterea la licitaţie.     
·        Anul trecut, Termica a fost declarată neeligibilă de către comisia specializată, cauzele invocate fiind insolvenţa şi datoriile mari către bugetul consolidat la statului.
Creditorii societăţii comerciale în insolvenţă Termica Suceava nu sunt de acord cu reluarea licitaţiei pentru delegarea prin concesionarea a serviciului public de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice. Printr-o adresă, Adunarea creditorilor a cerut Consiliului Local al municipiului Suceava să revoce o recentă hotărâre prin care deliberativul a aprobat reluarea licitaţiei eşuate în cursul anului trecut. În acelaşi timp, aceeaşi creditori îşi manifestă intenţia de participa la licitaţia cu pricina. „Creditorii, în procent de 62,78% cer revocarea hotărârii de Consiliu Local al municipiului Suceava prin care s-a hotărât reluarea licitaţiei pentru transport-distribuţie. De asemenea, tot în procent de 62,76%, aceştia ne aduc la cunoştinţă că s-a hotărât participarea societăţi Termica la licitaţia pentru serviciul public de transport agent termic. Sigur, nimeni nu le interzice, au participat şi data trecută, iar cea care se pronunţă este comisia de licitaţie, care va stabili dacă oferta este sau nu eligibilă”, a arătat ieri, într-o conferinţă de presă primarul Sucevei, Ion Lungu. Procedura pentru delegarea gestiunii de serviciului public de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice, va fi reluată astăzi, o licitaţie similară fiind derulată şi în anul 2014, însă fără desemnarea vreunui învingător. Conform reglementărilor legale în vigoare, pentru stabilirea unui câştigător este obligatorie înregistrarea a 3 oferte eligibile, iar în situaţia care nu se întruneşte numărul necesar, se trece, în aceleaşi condiţii, la o a doua etapă. Dacă şi de această dată se va consemna un eşec, urmează procedura de atribuire prin negociere directă a serviciului, cu unul dintre participanţii la etapele anterioare de licitaţie. În 2014, la prima licitaţie, pe 14 mai, cu ofertă în vedere concesionării s-a prezentat doar operatorul titular în insolvenţă Termica Suceava, însă caiete de sarcini achiziţionaseră Elsaco Botoşani, Adrem Bucureşti, Bioenergy Suceava şi Unicom Holding, acesta din urmă fiind cel mai mare creditor al actualului prestator al serviciului de alimentare cu apă caldă şi căldură.
La a doua etapa de licitaţie, cea de pe 23 iunie 2014, s-au înscris doar 2 competitori, drept pentru care la negocieri au fost invitaţi numai aceştia, adică operatorul titular Termica Suceava şi Thermonet Suceava, societate nou constituită, având ca acţionari pe Adrem Invest Bucureşti(51%) şi Elsaco Botoşani(49%). Ca urmare a unei hotărâri a Consiliului Local, negocierile s-au purtat doar cu societatea comercială Thermonet, deoarece Termica a fost declarată neeligibilă de către comisia specializată, cauzele invocate fiind insolvenţa şi datoriile mari către bugetul consolidat la statului. Negocierile nu au avut niciun rezultat, preluarea de către Thermonet, firmă la care acţionat este producătorul de agent termic Bioenergy,  fiind respinsă de către autorităţile locale. Primarul Ion Lungu declara că negocierile au fost ratate din cauză societatea interesată a avut „pretenţii care excedau caietului de sarcini”.