17 aprilie 2015

Suceava, judeţ „bogat” în muniţie rămasă neexplodată
·        Cele mai „bogate” în asemenea elemente periculoase sunt zonele Rădăuţi-Solca şi Cîmpulung Moldovenesc-Vatra Dornei, cu localităţile limitrofe.
·        Cu ocazia demarării lucrărilor de amenajare a depozitului ecologic de deşeuri de la Pojorîta, pe cele circa 9 hectare au fost descoperite şi asanate importante cantităţi de materiale de război.
În judeţul Suceava sunt identificate două zone „bogate” în muniţie neexplodată, rămasă din timpul conflictelor militare. „Amplele acţiuni militare desfăşurate în timpul celor două războaie mondiale pe teritoriul judeţului au lăsat cantităţi importante de muniţii neexplodate, din motive tehnice sau ca urmare a situaţiilor schimbătoare de pe front”, se arată în Planul de analiză şi acoperire a riscurilor, recent aprobat. În categoria amintită sunt incluse proiectile de artilerie de diferite calibre; grenade de mână ofensive şi defensive; mine antiinfanterie; lovituri antitanc; bombe de aruncător; bombe de aviaţie; focoase de artilerie; cartuşe de infanterie; capse, dar şi focoase de artilerie. Acestea au fost descoperite cu prilejul lucrărilor agricole ori săpării fundaţiilor unor construcţii, la groapa de gunoi a localităţilor, în albiile râurilor şi pâraielor, la curăţarea unor fântâni, la societăţile de colectare fierului vechi; la stâne ori la modernizarea DN 17. Astfel, conform Planului de analiză şi acoperire a riscurilor, cele mai „bogate” în asemenea elemente de muniţie sunt zonele Rădăuţi-Solca şi Cîmpulung Moldovenesc-Vatra Dornei, cu localităţile limitrofe.
Important este de menţionat că, în octombrie 2013, cu ocazia demarării lucrărilor de amenajare a depozitului ecologic de deşeuri de la Pojorîta, pe cele circa 9 hectare care fac obiectul  investiţiei cu fonduri europene au fost descoperite cantităţi importante de materiale de război. O firmă specializată a realizat „o asanare de tehnică militară”, în urma acesteia descoperindu-se 8 proiectile de calibrul 152 mm, 2 proiectile de calibrul 122 mm, 50 de proiectile de calibrul 100 mm, 7 proiectile de calibrul 76 mm, 2 proiectile de calibrul 25 mm, 2 grenade de semnalizare, 3 mine anti-personal, 497 de cartuşe de infanterie de calibrul 7,65 mm, 63 de focoase de artilerie de diferite calibre, o grenadă de mână defensivă, o baionetă de armă, 3 lopeţi mici de infanterie şi o puşcă militară. 
Autorităţile judeţene atrag atenţia asupra riscurilor pe care le implică muniţia neexplodată. Acestea sunt reprezentate de neglijenţa în anunţarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, despre descoperirea de elemente de muniţie; lipsa sau insuficienţa informaţiilor referitoare la măsurile care trebuie luate în asemenea situaţii; nesupravegherea şi needucarea copiilor, în acest sens, precum curiozitatea deosebită manifestată atât de către copii, cât şi la adulţi. De asemenea, în categoria riscurilor intră folosirea elementelor de muniţie, în gospodărie, ca nicovale sau maiuri, accidentele fiind frecvente, potrivit sursei citate, şi ca urmare a publicităţii scăzute făcute acestora în mass media.