08 aprilie 2015

Încasările la bugetul Sucevei, mai mari cu o treime faţă de anul trecut
·        Pe 2 aprilie, pentru prima dată în 11 ani, Primăria Suceava a avut „zero facturi restante la plată”, realizările optimiste ale veniturilor fiind puse inclusiv pe seama executărilor silite.
·        Datoriile istorice ale contribuabililor persoane fizice şi persoane juridice rămân la un nivel ridicat, unul de circa 15 milioane de euro.

Conducerea administraţiei publice locale a municipiului Suceava este satisfăcută de modul în care au fost adunate veniturile la puşculiţa comună, în primul trimestru al anului 2015. Ion Lungu, primarul reşedinţei de judeţ, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că încasările totale sunt cu 33,37% superioare celor din perioada similară anului trecut, în cadrul acestora, cele din veniturile locale crescând cu 15,21%. În ceea ce priveşte veniturile proprii, comparativ cu primele 3 luni din 2014, din impozite şi taxe locale la buget s-a strâns un supliment de 5,75%, din care 5,56% la dările pe clădiri, 5,27% la cele pe terenuri şi 6,54% la taxele pe mijlocele de transport. La fel, veniturile din concesiuni au fost mai mari cu 26,04%, iar cele din amenzi, cu 26,18%. Realizările pot fi puse pe seama deducerii de 10% acordată pentru achitarea anticipată a obligaţiilor până la 31 martie, însă şeful administrativului local sucevean evidenţiază şi eforturile depuse de Serviciul de executare silită, care, în vederea recuperării debitelor restante, a recurs inclusiv la executări silite. Lungu spune că în ciuda acestor măsuri de constrângere, datoriile istorice ale contribuabililor persoane fizice şi persoane juridice rămân la un nivel ridicat, unul de circa 15 milioane de euro.  „Sunt satisfăcut de felul în care au decurs lucrurile în trimestrul întâi, încasările fiind mai bune. Facem în continuare eforturi cu serviciile din Primărie şi chiar dacă avem doar 10 persoane angajate la executare silită, în realitate în acest serviciu lucrează circa 30 de persoane, prin detaşări de la alte compartimente”, a reliefat ocupantul fotoliului administrativ din Areni, adăugând că pe 2 aprilie, pentru prima dată în 11 ani, de când este edil-şef, Primăria Suceava a avut „zero facturi restante la plată”.  Din 41.949 de roluri pentru care s-au făcut încasări în cele 3 luni ale anului 2015, în cazul a 39.120, adică 93,25%, plăţile    s-au operat direct la ghişeele municipalităţii, 2.539 de suceveni (6,05%) au folosit cardul, iar 294 din locuitorii Sucevei au plătit online (0,7%). În intervalul de analiză, totalul de 33,37%, intrări bugetare în plus, inclusiv veniturile proprii - cu un supliment de 15% -, provin din sumele defalcate din TVA, la care încasările suplimentare din primul trimestru s-au ridicat la peste 10 milioane de lei, la care se adaugă unele rambursări din proiecte europene, în valoarea de 1,9 milioane de lei, plăţi aferente anului 2014.   Graţie bonificaţiei de 10% acordată la achitarea cu anticipaţie a taxei pe mijlocele auto, în primele 3 luni ale acestui an intrările la buget din această sursă au fost, în cazul persoanelor fizice, cu 3% mai mari faţă anul trecut. La contribuabilii persoane fizice, sporul înregistrat este de 8,59%.