20 aprilie 2015

Din cauza încurcatelor căi procedurale, 
Doi prestatori îşi dispută dreptul la ridicarea deşeurile din municipiul Suceava   
·        Rosal Grup nu recunoaşte încetarea, pe 18 aprilie, a contractului semnat pentru ultimii 8 ani, iar asocierea Diasil Service şi Florconstruct, câştigătoare a negocierii cu Primăria, şi-a scos deja maşinile în teren.
·        ”Avem doi măturători, iar o să oraşul fie bec şi, pe deasupra, şi gratis”, a opinat primul gospodar al oraşului, Ion Lungu.     
Ca urmare a hăţişului procedural în domeniul serviciilor comunale şi cel al achiziţiilor publice, municipiul Suceava are doi operatori ai serviciului public de salubritate menajeră, respectiv ai celui de adunare, ridicare din oraş a deşeurilor casnice şi transportare a acestora pe platforma de depozitare.  Este vorba, în primul rând, despre Rosal Grup Bucureşti, operatorul al cărui contract  a fost valabil până pe 18 aprilie 2014 şi care, în virtutea faptului că nu s-a ţinut licitaţie pentru desemnarea noului prestator, îşi revendică dreptul la prelungirea vechiului document. Pe de altă parte, la treabă au ieşit maşinile asocierii de firme Diasil Service şi Florconstruct, ambele din Suceava, care a ieşit învingătoare din negocierile privind preluarea temporară a serviciului, până la finalizarea licitaţiei de delegare prin concesionare, care se va ţine pe data de 2 iunie 2015. „Am înţeles că amândouă firme vor să măture, mai departe. Rosal în inerţia faptului că au contractul, iar asocierea Diasil-Florconstruct, în ideea că sunt câştigătorii licitaţiei. Avem doi măturători, iar o să oraşul fie bec şi, pe deasupra, şi gratis”, a declarat primul gospodar al oraşului, Ion Lungu. Acest lucru este posibil după ce comisia specializată a executivului a încheiat un proces verbal prin care câştigătoare a  fost desemnată asocierea dintre firmele sucevene Diasil Service şi Florconstruct, celelalte două societăţi, respectiv Goscom Fălticeni şi Servicii Comunale Rădăuţi, fiind descalificate din cauza unor aspecte neclare privind „licenţierea”. În paralel, Rosal Grup a cerut Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) suspendarea procedurii de atribuire temporară a serviciului de salubritate menajeră pe bază de invitaţie la negociere. Printr-un avocat, compania bucureşteană a adus la cunoştinţa autorităţilor sucevene că pe pagina web a CNSC a fost publicată o decizie prin care se arată, fără nicio motivare, că procedura contestată se suspendă şi că respectarea actului cu prcina este obligatorie. „Decizia nu este ştampilată şi nici semnată. Mai mult decât atât, până la acest moment, ea nu a fost adusă la cunoştinţa Primăriei municipiului Suceava, nici pe email, nici pe fax sau în copie xerox, nicidecum în original. Deci nu avem un document oficial de la CNSC, din care să reiese că această licitaţie este suspendată”,  a precizat Lungu, accentuând că în lipsa unei înştiinţări oficiale de la CNSC se va merge în continuare cu etapele procedurii de atribuire temporară prin negociere.          
·        Autorităţile locale pot contesta decizia CNSC, atribuirea temporară prin invitaţie la negociere nefăcând  obiectul reglementărilor privind sistemul electronic de achiziţii publice.
De altfel, sâmbătă, în şedinţă de îndată a deliberativului local, s-a încercat aprobarea raportului comisiei de negociere şi a unei hotărâri de validare a asocierii Diasil Service şi Florconstruct, drept prestatorul temporar al serviciului de adunare, ridicare şi transportare în rampă a deşeurilor menajare. Demersul a fost împiedicat de neprezentarea consilierilor la şedinţă, în special a celor ai PNL. Cu 11 prezenţi, întrunirea fost declarată nestatutară de către preşedintele Adrian Arămescu, care a precizat că minimul necesar pentru ţinerea şedinţei este de 12 aleşi, iar pentru aprobarea hotărârii în cauză, de 16 consilieri din totalul de 23.  În consecinţă, o nouă şedinţă de îndată este convocată pentru astăzi, la ora 14.00, când, se speră, că se vor întruni cele două treimi necesare pentru validarea câştigătorului Diasil Service şi Florconstruct. Totodată, dacă va fi necesar,  respectiv în situaţia în care Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor va face o comunicare oficială, se va adopta o poziţie în legătură cu decizia CNSC de suspendare a procedurilor de atribuire. „Am găsit să mergem până la capăt cu ceea ce am fost mandatat de Consiliul Local. În măsura în care apare, într-un fel sau altul, decizia comunicată de CNSC, suspendăm atribuirea contractului rezultat în urma acestor invitaţii la negocieri şi luăm o altă decizie”, a pus în vedere edilul-şef sucevean, Ion Lungu. O altă variantă este aceea a contestării, în termen de 5 zile, a deciziei CNSC, mai ales în condiţiile care atribuirea temporară prin invitaţie la negociere, nu este reglementată de actul normativ privind sistemul electronic de achiziţii publice, eventualele nemulţumiri ale Rosal Grup putând face obiectul instanţelor de judecată.   

Reamintim că, de pe 18 aprilie, ora 24.00, Rosal Grup Bucureşti, operatorul din ultimii 8 ani, nu se mai poate ocupa de adunarea şi transportarea în rampă a deşeurilor menajere. Aceasta deoarece prevederile legale în vigoare stipulează că prelungirea contractului de salubritate este posibilă doar cu 6 luni înainte de expirarea acestuia, lucru care nu s-a întâmplat. În paralel, autorităţile locale din municipiul Suceava au iniţiat procedurile pentru organizarea şi desfăşurarea licitaţiei propriu -zise de desemnare, pentru o perioadă de 12 ani, a prestatorului titular al serviciului public de salubritate menajeră.