07 martie 2014

Consiliul  Judeţean Suceava,
Plan de mobilizare şi buget de război
·        Respectivele documentaţii sunt revăzute periodic, nefiind o „neapărată legătură cu situaţia din Ucraina şi Crimeea”.
·        Riscuri există, de aceea trebuie să fim pregătiţi, să respectăm legea şi dreptul românilor de fi protejaţi în orice situaţie”, a explicat preşedintele, Cătălin Nechifor
Consiliul Judeţean Suceava va reactualiza planul de mobilizare şi va aproba un buget pentru război, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă şeful acestei instituţii, Cătălin Nechifor. Preşedintele Consiliului Judeţean a ţinut să asigure că nu există niciun motiv de panică, demersul „neavând neapărată legătură cu situaţia din Ucraina şi Crimeea”. Respectivele documentaţii sunt, de regulă, revăzute la un interval care variază între 1 şi 4 ani, iar în următoarea perioadă, la solicitarea Guvernului, se va proceda la o analiză concretă a atribuţiilor şi cerinţelor care revin, pe această linie, administraţiei publice locale şi judeţene. „România ca stat UE şi membru NATO are obligaţia de a pregăti aceste tipuri de situaţii posibile şi, drept urmare, o să ne încadrăm în termenul care este avansat de către Guvern, respectiv de 14 martie 2014. Până la această dată, trebuie ca noi să facem propuneri pentru asigurarea resurselor financiare, pentru că alocarea de bani se face  centralizat. Însă, până atunci, noi va trebui să identificăm toate elementele care interesează tot acest sistem naţional, dar şi cele cu amprentă locală. Mă refer la toate instituţiile pe linie militară, de siguranţă şi ordine publică”, a precizat Nechifor. Preşedintele Consiliului Judeţean spune că, de asemenea, revăzute vor fi adăposturile de apărare civilă, respectiv modul în care acestea se conformează şi respectă condiţiile prevăzute prin legislaţia în vigoare. Totodată, verificată va fi partea privind  existenţa şi asigurarea stocurilor de produse alimentare, apă şi carburanţi, pe plan judeţean aplicându-se inclusiv prevederi referitoare la pregătirea resurselor umane şi mobilizarea populaţiei. Şeful executivului judeţean spune că planul de mobilizare în situaţii de război este încă valabil, dar că obligatorie este o reactualizare a acestuia, în funcţie de elementele cu caracter de noutate. Aceasta deoarece, fiind un judeţ de frontieră, în Suceava lucrurile sunt „mai speciale, pentru că ameninţarea vine din nord-est”. „Este bine că acest plan se va reface, în acest moment, în teritoriile de la est de România situaţia fiind inflamată. Acum putem identifica şi scenarii posibile care, în anumite situaţii, pot să se întâmple la graniţa de est şi de nord a României. Riscuri există, de aceea trebuie să fim pregătiţi, să respectăm legea, dar şi dreptul românilor de fi protejaţi în orice situaţie”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor.