03 martie 2014

Consilierii USL au boicotat şedinţa convocată de către aleşii PDL pe tema finanţării sportului
·        Nu sunt deschişi la dialog şi, din păcate, sportul sucevean, are de suferit”, a subliniat democrat-liberalul Lucian Harşovschi.
·        „Cred că la mijloc sunt, mai mult, orgolii politice, de aceea trebuie să deblocăm această situaţie”, a opinat şeful executivului, Ion Lungu.
Convocată pentru ieri, de către aleşii PDL, şedinţa extraordinară a Consiliului Local, în care se repunea în discuţie finanţarea ramurilor sportive din municipiul Suceava, nu a mai fost ţinută. Motivul a fost lipsa de cvorum, după 15 minute de la ora la care dezbaterile trebuiau să înceapă în sală fiind prezenţi doar 9 consilieri din totalul de 23. Lipsă a fost inclusiv un consilier al PDL, consilierii de la PSD şi PNL, precum şi cel al PPDD, absentând în grup. Convocarea făcută ce cei de la PDL survine respingerii, în şedinţa de joia trecută, a proiectului de hotărâre privind Programului anual la finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, acesta căzând la vot din cauză că alesul liberal Corneliu Vornicu a propus tăierea de fonduri de la activitatea hanbalistică şi îndreptarea banilor respectivi înspre fotbal şi unele ramuri sportive care nu figurau  deloc pe lista potenţialilor beneficiari. Dată fiind această situaţie, primarul Ion Lungu a declarat că, în vederea „evitării acestei lupte a orgoliilor politice” între partidele reprezentate în Consiliul Local, personal va convoca o nouă şedinţă al legislativului.  „După cum s-a văzut, echipele sucevene, Universitatea, la handbal şi Rapid, la fotbal, au luat bătaie în weekend, iar una dintre cauze poate fi şi lipsa de finanţare. Cred că la mijloc sunt, mai mult orgolii politice, de aceea trebuie să deblocăm această situaţie”, a explicat şeful executivului. Primarul Ion Lungu a făcut apel la responsabilitate şi calm din partea grupurilor de consilieri, astfel încât, ţinând cont de procedura relativ îndelungată a licitaţiei pentru alocare finanţărilor, banii să ajungând la ramurile sportive cel mai devreme pe 15 aprilie.
·        Pe motiv de absenţi nemotivat, consilierul PDL, Niculai Barbă cere demisia viceprimarilor Doroftei şi Vârvara.   
Preşedintele de şedinţă, Lucian Harşovschi, unul dintre cei 3 consilieri semnatari ai proiectului de hotărâre, alături de Niculai Barbă şi Cristinel Creţu, a ţinut să precizeze că şedinţa a fost convocată în scopul deblocării situaţiei din sportul sucevean. Harşovschi a arătat că a discutat în prealabil cu reprezentaţii PSD, PNL şi cu alesul PPDD, asigurându-i pe aceştia că - în situaţia în care nu îşi vor putea convoca numărul necesar de consilieri pentru a-şi promova interesele -, aleşii PDL vor fi dispuşi la negocieri.  Consilierul PDL a remarcat că unii dintre aleşii USL se aflau în sediul Primăriei, unde participau la discuţii pe marginea scoaterii la licitaţie a serviciului de transport agent termic şi nu sinchisit să urce până sala de şedinţe a Consiliului Local. „Un asemenea lucru eu nu am mai păţit de 6 ani de când sunt consilier local, ca un anumit grup, în speţă cel al USL, să nu vină la şedinţă, pentru că nu poate să îşi strângă un cvorum, pentru a vota cum vor ei. Nu sunt deschişi la dialog şi, din păcate, sportul sucevean, fotbalul, handbalul şi celelalte ramuri sportive au de suferit”, a subliniat democrat-liberalul Lucian Harşovschi, adăugând că grupul PDL este dispus la discuţii pentru a se ajunge la un consens în ceea ce priveşte finanţarea sportului din reşedinţa de judeţ. Colegul său de partid, Neculai Barbă, a cerut soluţii pentru preîntâmpinare unor situaţii similare, adăugând că este regretabil că viceprimarii Ovidiu Doroftei şi Gavril Vârvara, în calitate de consilieri, nu au luat parte la şedinţa de ieri. „Dacă cei doi viceprimari nu sunt astăzi la serviciu, vă rog să prezentaţi public absenţa lor nemotivată, iar dacă acest lucru va continua, cer demisia viceprimarilor Vârvara şi Doroftei”, s-a adresat consilierul PDL primarului Ion Lungu, adăugând că demişi ar trebuie să fie şi membrii comisiei de sport, care au refuzat dialogul pe tema listei cu defalcarea finanţării pe ramuri sportive. Niculai Barbă a mai cerut organelor abilitate să se sesizeze „în legătură cu ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă al echipa de handbal”, opinând că ar exista „interese pentru desfiinţarea echipei de handbal şi a handbalului din municipiul Suceava”.