28 martie 2014

În Consiliul Local,
Capturarea câinilor fără stăpân, amânată pe motiv de „îmbogăţire” nejustificată a unei asociaţii specializate   
·        Dacă, Doamne fereşte!, se întâmplă o tragedie în judeţul Suceava, nu cred că vom putea să ne justificăm într-un fel”, a atenţionat primarul reşedinţei de judeţ, Ion Lungu.
·        „Nu există bani negri, nu există îmbogăţire la această fundaţie”, a subliniat Doiniţa Cocriş, reprezentanta „Pro Animal Tina Med”.
Primarul Ion Lungu a retras de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local proiectul de hotărâre privind asocierea municipiului Suceava cu Cabinetul medical veterinar „Pro Animal Tina Med”, în vederea derulării activităţii de capturare a câinilor comunitari. Aceasta din cauza acuzelor grave aduse de consilierul PDL, Lucian Harşovschi,  preşedintele de şedinţă, care  a reclamat că de la bugetul local sunt alocate sume prea mari pentru capturarea animalelor, transportarea acestora în adăpost, încredinţarea lor înspre revendicare, asigurarea unei maşini şi personalului specializat din cadrul compartimentului pentru gestionarea  câinilor fără stăpân, cheltuielilor cu medicul, cît şi celor cu substanţele tranchilizante. „Cu toţii vrem să nu mai avem câini pe străzi, însă aceasta este, de departe cea mai bănoasă afacere. Îţi faci o fundaţie şi vii la Primărie şi ceri o asociere şi, care este şmecheria?. Primăria îi prinde şi plăteşte pentru aceasta între 5 şi 15 lei, îi duce la adăpost, care este tot din banii contribuabililor şi, după aceea, mai dăm şi bani unei asociaţii. Noi îmbogăţim o fundaţie pentru cânii pe care îi prinde Primăria”, a punctat Lucian Harşovschi.   Edilul şef Ion Lungu a ţinut să precizeze că, într-un an, cheltuielile  nu vor depăşi 200.000 de lei, arătând că, personal a apelat la „Pro Animal Tina Med”, pe motiv de „forţă majoră”, întrucât, până pe 31 martie, potrivit legii, toate primăriile trebuie să aibă finalizat programul de gestionare a câinilor fără stăpân. Primul gospodar al Sucevei a reliefat că tarifele acestei asociaţii sunt rezonabile în comparaţie cu cele ale unor cabinete medicale de lei, tarife ajungând şi până 200 de lei de exemplar, „ceea ce ar fi însemnat să cumperi câinii de pe stradă”. „Suntem într-o situaţie din care nu avem ieşire, pentru că nu avem oameni autorizaţi şi nu putem angaja personal. Dacă, Doamne fereşte!, se întâmplă o tragedie în judeţul Suceava, nu cred că vom putea să ne justificăm într-un fel”, a atenţionat primarul reşedinţei de judeţ, Ion Lungu. Răspunzând acuzelor lui Harşovschi, consilierul local PSD, Doiniţa Cocriş, reprezentanta Asociaţiei „Pro Animal Tina Med”, a punctat, în primul rând, că nu are vreo implicare în cabinetul medial veterinar cu aceeaşi denumire. Cocriş a explicat  că acesta din urmă funcţionează pe lângă Asociaţie şi vine în întâmpinarea rezolvării problemei maidanezilor, dar şi câinilor cu stăpân din municipiul Suceava, prin sterilizări, tratamente şi „microcipări”. „Nu există bani negri, nu există îmbogăţire la această fundaţie. Sunt nişte eforturi a unei părţi a populaţiei din municipiul Suceava, care de 10 ani se zbate pentru a rezolva această problemă cu mâinile goale, fără bani”, a subliniat Doiniţa Cocriş, menţionând că sumele primite de Asociaţie sunt destinate plăţii salariilor „absolut legale” a oamenilor care muncesc acolo.          

Potrivit ofertei Cabinetului „Pro Animal Tina Med”, câinii de talie mică, de până la 5 kg, vor fi prinşi contra unei sume de 5 lei exemplarul; cei mijlocii, cu masa variind între 5 kg şi  15 kg, pentru 15 lei, iar cei cu masa depăşind 15 kg vor fi capturaţi contra a 25 de lei de cap de animal. Proiectul aprobarea a asocierii dintre cele două părţi va fi reluat într-o viitoare şedinţă a deliberativului municipal sucevean.