25 martie 2014

Din cauza datoriilor mari,
Mii de apartamente ar putea fi debranşate de la  reţeaua de alimentare cu apă potabilă 
·        La sfârşitul lunii trecute, ACET avea  de recuperat de la asociaţiile de proprietari de pe raza municipiului Suceava 4,49 de milioane de lei, adică circa 1 milion de euro.
·        După majorarea de pe 1 iulie 2013, abonaţii casnici achită 4,25 de lei pentru fiecare metru cub de apă potabilă, la acest tarif adăugându-se 2,8 lei pe metrul cub deversat la canal.
Mai multe sute de blocuri şi scări de bloc din municipiul Suceava  ar putea fi debranşate  de la alimentarea cu apă  rece potabilă la începutul viitoarei săptămâni, a anunţat conducerea societăţii comerciale de ACET. Directorul comercial Bogdan Cristache a precizat că zeci de asociaţii de proprietari se află în această situaţie din cauza contravalorii mari a facturilor neachitate în contul serviciilor de alimentare cu apă, canalizare şi tratare-epurare a apei menajere, acestea putând să  scape de  debranşare doar dacă îşi onorează o parte din obligaţii până pe 28 martie.   „Periodic, noi transmitem somaţii de plată şi dăm un termne până la care consumatorii trebuie să se conformeze. Acum, acesta este  data de 28 martie, în caz contrar, de luni, 31 martie se va trece la debranşare. Însă, sperăm să nu se ajungă în această situaţie şi să fie cât mai puţine scări de bloc la care să suspendăm furnizarea apei”, a  declarat directorul comercial Bogdan Cristache. La sfârşitul lunii trecute, operatorul unic judeţean de servicii de alimentare cu apă, canalizare şi tratare-epurarea avea  de recuperat de la asociaţiile de proprietari de pe raza municipiului Suceava 4,49 de milioane de lei, adică circa 1 milion de euro. În luna februarie s-au încasat de la consumatorii casnici sucevene 1,82 de milioane de lei, însă imediat după aceea s-a adăugat  factura pentru producţia aceleiaşi luni, în valoare de 1,82 de milioane de lei.  ACET a somat 51 de asociaţii de proprietari cu restanţe mari, printre acestea numărându-se cele cu număr ridicat de membri asociaţi, dar şi unele în care, tradiţional, populaţia este cunoscută ca având nivel de trai scăzut şi, implicit, solvabilitate redusă. Astfel, din categoria restanţierilor cu probleme fac parte cele două grupări gigant de asociaţii de proprietari din cartierul Obcini, adică 23+27, cu datorii de peste 288.000 de lei şi 8+30, cu rămâneri în urmă de circa 204.000 de lei. Totuşi, chiar dacă are mai puţini membri, în top se află Asociaţia nr. 47 din cartierul „George Enescu”, cu debite de aproximativ 308.000 de lei. În rândul marilor datornici se înscrie şi asociaţiile nr. 33 şi 34, cu circa 232.000 de lei,  precum şi nr.44, cu restanţe de peste 207.000 de lei, toate acestea din urmă funcţionând în cartierul Burdujeni. 
·        Tariful unic a fost introdus în 2010, la 7 unităţi de servicii comunale de sub administrarea operatorului regional ACET, respectiv în Suceava, Fălticeni, Cîmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului, Siret şi Solca.
În prezenta sa structură organizatorică şi funcţională, cea de operator regional, societatea comercială ACET s-a înfiinţat la 22 august 2005. Obiectul principal de activitate al societăţii îl constituie gestiunea serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare, precum şi exploatarea sistemelor publice alimentare cu apă şi de canalizarea din municipiile Suceava, Cîmpulung Moldovenesc, Fălticeni şi Vatra Dornei, precum şi din oraşele Gura Humorului, Siret şi Solca. Deficienţele grave existente la momentul preluării agenţiilor din aceste localităţi, printre care lipsa contractelor de furnizare, tarifele reduse şi neactualizate, creanţele mari şi neîncasate, datoriile importante către furnizorul de energie electrică, dotarea tehnică insuficientă sau inexistentă au avut, efect negativ asupra activităţii societăţii, impactul acestora fiind redus în perioada următoare. De la 1 iulie 2013, abonaţii casnici ai ACET achită 4,25 de lei pentru fiecare metru cub de apă potabilă, la acest tarif adăugându-se 2,8 lei pe metrul cub deversat la canal şi ajuns staţiile de epurare. Tarifele pentru furnizarea serviciilor de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare-epurare prestate de către operatorul regional ACET Suceava au fost aprobate de Adunarea Generală a Acţionarilor de la Asociaţia Judeţeană de Apă şi Canalizare (AJAC) Suceava, structură din care fac parte mai multe localităţi urbane din judeţ. Majorarea a fost făcută la propunerea ACET, conducerea acesteia invocând scumpirea energiei electrice, a apei furnizate de Sistemul de Gospodărire a Apelor, nevoia de bani pentru acoperirea investiţiilor, precum şi debitele către furnizori şi bugetul statului. Tariful unic pentru serviciile de alimentare cu apă potabilă, canalizare şi tratare-epurare a fost introdus în 2010, la 7 unităţi de servicii comunale de sub administrarea operatorului regional ACET, respectiv în Suceava, Fălticeni, Cîmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului, Siret şi Solca.
·        Reţeaua primară de distribuţie a apei o lungime 106 km, sistemul secundar de conducte una de circa 204 km, în timp ce reţeaua de canalizare este lungă de 364 km.
Începând cu anul 2006, în municipiul Suceava a fost derulat Programul ISPA, de reabilitare şi optimizare a sistemelor de alimentare cu apă, de canalizare şi modernizare a staţiei de epurare. Valoarea totală a investiţiilor din Programului ISPA s-a ridicat la 52,68 milioane euro, dintre care 33,44 milioane euro reprezentând finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene; 12,55 milioane euro, participare a Guvernului României şi 6,68 milioane euro, credit contractat de la banca germană KFW. În urma licitaţiilor organizate de Primăria municipiului Suceava, constructorul sistemului de alimentare cu apă a fost declarat  asociaţia de firme TMUCB şi Termorom Bucureşti, pentru suma de 14,89 milioane euro, în timp ce intervenţiile la reţeaua de canalizare au fost adjudecate de compania Ludwig Pfeiffer din Germania, pentru 20,96 milioane euro. De modernizarea staţiei de epurare a avut grijă Dytras Spania, contra a 13,66 milioane euro. Contractul de asistenţă tehnică a revenit firmei spaniole Eptisa, având valoarea de 3,16 milioane euro. În prezent, în municipiul Suceava, se fac lucrări în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, valoarea investiţiei fiind de 17,82 de milioane de euro. Astfel, urmărite sunt extinderea reţelelor de utilităţi din Iţcani, precum şi introducerea acestora din urmă în noile cartiere ale Sucevei, adică în „Tătăraşi”, „Lanişte”, precum şi în cel din preajma Bulevardului „Sofia Vicoveanca”. Extinderea reţelelor de alimentare cu apă se va face pe 76 de străzi, pe acestea adăugându-se un plus de circa 31,3 km de conducte, iar reabilitările au în plan 25,4 de km de conducte de pe 67 străzi din toate cartierele, mai puţin centrul oraşului. Reţelele de canalizare de pe 70 de artere vor fi extinse cu 32,7 km, iar cele de pe alte 15 străzi, în lungime de 6 km, vor intra în reabilitare.  Reţeaua primară de distribuţie a apei în municipiul Suceava are o lungime 106 km, dintre care 8 km au fost executate în anul 2008, în cartierul Burdujeni. Sistemul secundar de conducte are o lungime de 204 km. În ceea ce priveşte canalizarea, municipiul Suceava dispune de reţelele de canalizare dezvoltate în sistem mixt, în zona centrală a urbei, în cartierele Iţcani şi Burdujeni sistemul fiind unul divizor. Lungimea canalelor colectoare ale municipiului Suceava este de 217 km, iar cea totală a reţelei de canalizare este de 364 km.