31 martie 2014

Absolvenţii rămaşi fără indemnizaţie au dus la scăderea şomajului
·        În cursul celor 3 luni trecute la începutul lui 2014, AJOFM a intermediat încadrarea în muncă a 6.110 suceveni.
Rata şomajului continuă să scadă, în judeţul Suceava, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, directorul executiv al Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Mirela Adomnicăi. Astfel, dacă la sfârşitul lunii februarie rata şomajului sucevean era de 6,83%, acesta a coborât, la finele lui martie, până la 6,33%. Numărul persoanelor care beneficiază de indemnizaţie de şomaj s-a diminuat de la 7.746 de şomeri, la 5908 de indemnizaţi. „Scăderea se explică prin faptul că au ieşit din plată şi absolvenţii care au beneficiat de indemnizaţie de şomaj o perioadă de 6 luni. Însă, ne bucură că crescut numărul încadrărilor, astfel că, doar în cursul lunii martie, au fost angajate 2.640 de persoane”,  reliefează Adomnicăi, accentuând că, în cursul celor 3 luni trecute la începutul lui 2014, AJOFM a intermediat încadrarea în muncă a 6.110 suceveni. Şefa AJOFM spune că, preponderent, în martie, numărul cel mai mare de angajări se regăseşte în construcţii, 412 persoane,  tăierea şi rindeluirea lemnului(193), transporturi rutiere(183) şi comerţul cu amănuntul(141).
·        Monitorizăm la firul ierbii tot ceea ce înseamnă mişcare pe piaţa muncii”, spune Adomnicăi.

Pe de altă parte, la creşterea numărului  de încadrări o contribuţie a avut-o şi subvenţiile acordate, în acest scop, angajatorilor suceveni. Directorul executiv la AJOFM precizează că, pe durata lunii abia încheiate, semnate cu agenţii economici au fost 320 de convenţii, dintre care 66 pentru absolvenţii unei forme de învăţământ, iar 54 cu operatorii care au angajat şomeri peste 45 de ani. „Monitorizăm la firul ierbii tot ceea ce înseamnă mişcare pe piaţa muncii. Oricum, suntem în trend decendent cu rata şomajului şi în creştere cu numărul de angajări. Pe partea de servicii, angajările au început mai devreme, terasele pregătindu-şi personalul încă din martie, şi nu din aprilie, martie, în anii trecuţi”, a evidenţiat directorul executiv al Agenţiei judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Mirela Adomnicăi.