17 martie 2014

Creditorii şi a administratorul judiciar de la Termica, presiuni pe Primărie şi Consiliul Local  
·  
      Dacă Primăria nu acceptă majorarea tarifului de transport şi nu suportă pierderile de pe reţele, contractul de concesionare a acestui serviciu va fi reziliat, creditorii, prin administratorul judiciar adresându-se instanţei, în acest sens.     
·        Întrucât Consiliul Local nu a fost de acord cu declanşarea procedurii pentru desemnarea unui nou operator,  Termica forţează mâna autorităţilor, revenind la solicitările de majorare a tarifului de transport şi suportare de la buget a pierderilor de pe reţele.   
Contractul de concesionare  a serviciul de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic în sistemul centralizat de termoficare din municipiul Suceava ar putea fi reziliat, la solicitarea creditorilor, administratorul judiciar de la firma în insolvenţa Termica adresându-se deja instanţei. Demersul devine unul „fierbinte” în condiţiile în care consilierii locali au votat împotriva proiectului de hotărâre prin care urmau să fie aprobate documentaţiile pentru organizarea licitaţiei de  delegare a serviciului către un nou operator care va administra magistrale de transport, conductele de distribuire şi punctele termice, şi care va face activitate de intermediere între noua centrală termică a Bioenergy şi consumatorii casnici. Dată fiind poziţia Consiliului Local, administraţia locală şi populaţia rămân tot la voia Termica, care în acest mod, ar putea forţa mâna executivului cât şi deliberativului în sensul satisfacerii unor solicitări  respinse venite din partea actualului prestator din Lunca Sucevei. Administratorul special al Termica, Ovidiu Dumitrescu, a declarat că societatea pe care o administrează nu  este interesată să se lepede de serviciul concesionat de la Primăria, însă prevederile legale în vigoare sunt cele care obligă la e asemenea  decizie. „Condiţiile nu le stabilim noi, ci creditorii, prin administratorul judiciar, însă legea ne dă voie, şi chiar ne obligă - atât timp cât nu se funcţionează cu pierderi - să facem acest serviciu”, accentuează administratorul special. Continuitatea serviciului - susţine Dumitrescu -  poate fi asigurată doar dacă legislativului municipal va aproba majorarea tarifului de transport, distribuire şi furnizare a  agentului termic, iar bugetul local va suporta contravaloarea pierderilor de pe reţele, care conducte sunt mai vechi de 40 de ani şi depreciate fizic. „Administratorul judiciar cere rezilierea contractului atât timp cât această activitate se desfăşoară cu pierderi. Toată discuţia a pornit de la neaprobarea tarifului fundamentat de noi şi avizat de ANRSC, sigura în măsură să avizeze. Opţiunile pentru Consiliul Local sunt următoarele: să aprobe tariful fundamentat şi avizat, în caz contrar trebuind să suporte diferenţa, sub formă de pierderi. Orice operator ar veni, este greu de presupus că acesta accepta să lucreze în pierdere. Iar pierderile financiare, contabile, provin din cele de căldură, cauzate de starea tehnică  precară a reţelelor, care sunt vechi de peste 40 de ani, aparţin comunităţii, municipiului, şi care prin investiţii trebuie aduse la o stare corespunzătoare. Numai în acest sens, am spus că este posibil ca Termica să desfăşoare, în continuare, acest serviciu”, a punctat Ovidiu Dumitrescu.  
Reamintim că aleşii locali municipali nu au fost de acord cu  majorarea tarifului local pentru energia termică destinată populaţiei până la 341,55 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA,  iar al celui al agentului termic livrat agenţilor economici, la 275,44 de lei pe gigacalorie, fără TVA, niveluri care includ atât producerea energiei, cât şi contravaloarea transportului, distribuirii şi furnizării. Respingerea a survenit solicitării Termica de creşterea a contravalorii acestui din urmă serviciu de la 123 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA până la 197,71 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA, adică cu aproximativ 62%.