11 martie 2014

Aproape de finele primului trimestru,
Consilierii locali au hotărât să dea liber la banii pentru finanţarea sportului sucevean
·        Din păcate, în ultimii 10 ani de zile, Primăria municipiului Suceava este singurul finanţator al sportului sucevean”, a relevat primarul Ion Lungu.
La a treia încercare, consilierii locali suceveni a reuşit să cadă de acord asupra mărimii sumelor destinate finanţării activităţii ramurilor sportive din municipiul Suceava. Astfel, în şedinţa extraordinară de ieri a deliberativului municipal, Programul anual al finanţărilor nerambursabile din fonduri publice locale a fost votat în unanimitate, adică cu 18 voturi, venind din partea a tot atâţia aleşi prezenţi. Pentru a asigura inclusiv finanţarea a încă 4 ramuri sportive, care nu fuseseră prinse în Program, o altă hotărâre a consilierilor a consacrat suplimentarea cu 40.000 de lei a sumei prinse iniţial la capitolul sport.  La propunerea şefului executivului, Ion Lungu, banii sunt luaţi din disponibilităţile Fondului de rezervă al bugetului local, care, potrivit primarului, înaintea şedinţei, acestea erau în valoare de 100.000 de lei. În cauză sunt ciclismul, înotul, tenisul de masă şi şahul, în aşa fel încât la licitaţia de proiecte pentru adjudecarea finanţării nerambursabile va fi scos un total de 2,54 de milioane de lei. Astfel, handbalul masculin, prin C.S. „Universitatea” va avea la dispoziţie 1 milion de lei, suma nemaifiind diminuată aşa cum se propusese iniţial, diminuare care, în principal, a cauzat respingerea proiectului de hotărâre în şedinţa ordinară a Consiliul Local, de la finele lui februarie. Fotbalul, respectiv echipa de Liga a doua Rapid CFR va beneficia tot de 1 milion de lei, aceasta comasându-se cu cealaltă echipă, Sporting Suceava. Prin redistribuiri faţă de alocarea iniţială, restul sumei ar putea fi repartizată după cum urmează; rugby-150.000 de lei; volei-100.000 de lei, tenis de câmp-40.000 de lei; tir sportiv-35.000 de lei; hochei, box şi baschet-câte 30.000 de lei; atletism-25.000 de lei; lupte, canotaj şi fotbal Cupa bugetarilor-câte 15.000 de lei; înot, tenis de masă, şah şi dans sportiv-câte 10.000 de lei, în timp ce aruncarea cu săgeţi(darts) ar putea primi 5.000 de lei.  
·        Recomandat ar fi un program multianual al finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, consideră viceprimarul liberal Ovidiu Doroftei. 

Primarul Ion Lungu a recunoscut că, în 2013, fondurile alocate în acelaşi mod nu au fost cheltuite în totalitate, însă acest lucru a avut la origine întârzierea cu care cluburile sportive au venit la Primăria cu documentaţia justificativă de rigoare. Edilul şef a menţionat că, în condiţii economice vitrege, administraţia locală din reşedinţa de judeţ este sigurul finanţator al sportului sucevean. „Din păcate, în ultimii 10 ani de zile, doar Primăria municipiului Suceava finanţează sportul sucevean”, a relevat primarul Ion Lungu. Pe fondul amânărilor repetate şi confruntărilor de orgolii din legislativul local, viceprimarul liberal Ovidiu Doroftei consideră că recomandată ar fi aprobarea unui program multianual al finanţărilor nerambursabile din fonduri publice
„Necesar este şi eliberarea unui set de criterii de performanţă, cel puţin în ceea ce priveşte câteva ramuri sportive, acolo unde sumele alocate sunt mai consistente”, a iterat Ovidiu Doroftei. Consilierul democrat liberal Lucian Harşovschi, preşedinte de şedinţă, nu a ratat ocazia de a se mândri cu rezultatele de excepţie ale CS „Universitatea” Suceava, opinând că acestea sunt şi a sprijinului financiar şi moral acordat prin concursul majorităţii de două treimi a aleşilor PDL din legislatura 2008-2012. „În această perioadă, sportul sucevean a avut cea mai mare susţinere, şi morală şi financiară, din partea Primăriei cu administraţie PDL şi majoritate de două treimi în Consiliul Local”, a punctat Lucian Harşovschi.