11 martie 2014

Peste 58 de milioane de lei, despăgubiri pentru pentru bunurile rămase în Basarabia, Nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa
·        Din totalul de 2.045 de dosare înregistrate la Comisia judeţeană, soluţionate prin hotărâre de respingere a cererii au fost 1.250 dosare.
Despăgubiri în valoare de 58,39 de milioane de lei ar urma să se acorde în cazul celor 312 dosare care au fost soluţionate cu admiterea cererilor formulate de locuitori din judeţul Suceava, în aplicarea Legii nr. 290/2003. Este vorba despre actul normativ care are ca obiect reglementarea calităţii de beneficiar a cetăţenilor, a modului şi condiţiilor de acordare a despăgubirilor pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi a aplicării Tratatului de pace dintre România şi Puterile Aliate şi asociate, semnat în Paris, pe 10 februarie 1947, o informare a Prefecturii Suceava reliefând că soluţionate prin hotărâre de  respingere a cererii au fost 1.250 dosare. Activitatea desfăşurată în anul 2013 a vizat finalizarea soluţionării tuturor dosarele înregistrate, a celor retrimise de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, ca urmare a deciziilor emise în analiza contestaţiilor formulate de către solicitanţi, precum şi soluţionarea dosarelor în care instanţele de judecată s-au pronunţat prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile”, se arată în raportul amintit. Materialul citat relevă că din totalul de 2.045 de dosare înregistrate la Comisia judeţeană pentru aplicarea legii cu specific, 470 dosare au fost transmise la comisiile municipiilor Bucureşti, Timişoara, Botoşani şi Iaşi, moştenitorii foştilor îndreptăţiţi fiind răspândiţi şi în judeţele în cauză. În acest context, de remarcat este faptul că 13 dosare au fost retrase, demers concretizat la iniţiativa şi solicitarea expresă solicitarea petenţilor. În ceea ce priveşte neclarităţile ajunse în justiţie, instanţele de judecată s-au pronunţat prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile de admitere, cu o valoare a despăgubirilor de 3,13 de milioane de lei. Hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile survin deciziilor Autorităţii Naţionale de Restituire a Proprietăţilor, de admitere a contestaţiilor formulate împotriva hotărârilor comisiei judeţene.
·        Pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar, despăgubirile propuse sunt în valoare de 4,1 milioane de  lei

Pe de altă parte, anul trecut s-a lucrat şi la dosarelor depuse în baza Legii nr. 9/1998, la nivelul Comisiei judeţene specializate fiind înregistrate 170 de asemenea documentaţii. De subliniat este faptul că Legea nr. 9/1998 vizează acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar, în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria semnat în Craiova, pe 7 septembrie 1940, aprobare obţinând 92 de solicitări, cu despăgubirilor propuse în valoare de 4,1 milioane de  lei. Respinse au fost 22 dosare, unul a făcut obiectul retragerii, la solicitarea titularului cererii, în timp ce un altul a ajuns la ANRP, în vederea reanalizării.  Nu în cele din urmă, 54 de dosare au fost remise spre „competentă soluţionare” Instituţiei Prefectului municipiul Bucureşti. Aceasta întrucât, din analiza documentaţiilor care însoţeau cererile beneficiarilor reieşea faptul că existau moştenitori cu domiciliul în judeţe diferite. „Activitatea desfăşurată în anul 2013 a vizat soluţionarea dosarelor returnate de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor ca urmare a deciziilor emise în analiza contestaţiilor formulate de către solicitanţi, astfel că au fost emise un număr de 4 hotărâri de respingere”, se evidenţiază în informarea Prefecturii Suceava.