19 martie 2014

Sistemul centralizat de termoficare sucevean, în pericol  să „clacheze” până în toamnă
·        Cauzele constau în creşterea preţurilor, imposibilitatea Primăriei de a face faţă presiunilor financiare tot mai mari, scăderea încrederii în viitorul serviciului, certurile politice pe marginea acestuia, care vor duce la debranşări masive, crede  Cristian Atanasovici, reprezentatul ATH Energ Bucureşti.
În condiţiile unei evoluţii ascendente a tarifelor la energie electrică, gaze naturale şi apă, precum şi a preţurilor altor  imputuri,  sistemul sucevean centralizat de termoficare se vede în faţa unor dificultăţi aproape insurmontabile. Cel puţin aşa lasă de înţeles Cristian Atanasovici, reprezentatul firmei de consultanţă ATH Energ Bucureşti, societate care a întocmit studiul de oportunitate privind identificarea soluţiilor eficiente  de exploatare a serviciului de transport şi distribuţie a energiei termice din  municipiul Suceava.  Atanasovici  a precizat, în Suceava, că în contextul amintit, Primăria reşedinţei  de judeţ va fi confruntată presiuni financiare tot mai mari şi cărora nu este pregătită să le facă faţă. Pe de altă parte, oficialul ATH Energ atenţionează că pe fondul lipsei de încredere în viitorul încălzirii centralizate, precum şi al unor atacuri publice la adresa viabilităţii acesteia, există pericolul ca sucevenii ia decizia debranşării masive de la „cazanul comun”. „La un moment dat, oricât de importantă este componenta socială, a unor decizii care se iau la nivelul oricărei autorităţi locale, legităţile economice trebuie să se manifeste. Ca urmare, o funcţionare a serviciului de transport şi distribuţie, în aceste condiţii de evoluţie a preţurilor, care, cel puţin în perioada următoare, nu pare să fie mai favorabilă, ba din contră, chiar mai dură, orice formă de organizare a acestui serviciu va genera, în continuare, eforturi financiare extrem de mari la nivelul Primăriei şi pentru care nu cred că există disponibilităţi financiare.  Deci, la un moment dat, se va ajunge ca acest sistem să clacheze. După mine nu ar mai fi mult timp, s-ar putea chiar în acest an ca autorităţile locale să ajungă să se confrunte cu asemenea situaţie, pentru că există şi o lipsă de încredere a consumatorilor, deoarece au existat foarte multe situaţii în care ai au fost privaţi de acest serviciu.  Au fost făcute publice destul de multe păreri contrare şi aceştia vor începe să-şi pună nişte întrebări. În condiţiile în care se va apropia toamna, şi vor ajunge sub spectrul lipsei asigurării acestuia serviciu, este posibil să apară manifestarea foarte clară a unei decizii a consumatorului, care excede oricărei decizii a autorităţilor locale, în sensul debranşării. Şi, în momentul respectiv, sistemul centralizat pică”, avertizează  Cristian Atanasovici.
·        Descetralizarea, prin montarea de centrale termice individuale pe gaze naturale, poate genera costuri mult mai mari.  
Potrivit responsabilului ATH Energ Bucureşti, cu toate că tragerea pe dreapta  a sistemului centralizat de termoficare ar părea, unora, o decizie facilă, demersul este de natură să genereze probleme mult mai mari decât s-ar putea crede. Una dintre  acestea se referă la redimensionarea sistemului de transport şi distribuire a gazelor naturale, cel actual neavând capacitatea de alimenta numărul mare de centrale individuale  care ar urma să fie montate în apartamentele sucevenilor.   „S-ar putea să pară, la prima vedere, că soluţia este foarte simplă, foarte normală, şi care rezolvă foarte multe probleme. Însă, s-ar putea să genereze nişte investiţii mult mai mari în sarcina Primăriei, pentru că, în momentul de faţă, reţele de  gaze naturale, care ar trebui să alimenteze un sistem descentralizat de încălzire, nu sunt dimensionate corespunzător. Conform legislaţiei în vigoare, cel care trebuie să facă investiţiile, este autoritatea locală, după care transferă al E.on Gaz. Nu ştiu dacă, nu cumva, toate acestea ar putea să genereze  nişte disfuncţionalităţi mult mai mari”, a declarat Cristian Atanasovici, reprezentantul autorului studiului de oportunitate,  adăugând că aceasta este „poate cea mai dură situaţie cu care Primăria, Consiliul Local şi populaţia municipiului Suceava se port confrunta.