21 martie 2014


Tinerii absolvenţi de studii superioare nu ştiu să se vândă  
      „Este foarte important să fiţi mai bine pregătiţi atunci când sunt interviuri şi să vă cunoaşteţi valoarea”, le-a spus Cătălin Nechifor, participanţilor la Bursa de ieri.
·        Angajatorii suceveni reproşează faptul că absolvenţii vor salarii mari  încă din start, dar şi lipsa unei minime experienţe.
În premieră în judeţul Suceava, ieri, a fost organizată Bursa  specială de locuri de muncă pentru absolvenţi cu studii superioare. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava a făcut acest demers după ce, din activitatea de consiliere desfăşurată, discuţiile cu persoanele fără loc de muncă, inclusiv cu angajatorii, referitor la probleme legate de recrutarea personalului, s-a concluzionat că o asemenea acţiune este mai mult decât oportună. În plus, directorul executiv Mirela Adomnicăi a arătat că analizând finalitatea a burselor generale pentru absolvenţi, organizate până acum, s-a constatat că procentajul de ocupare a fost unul „destul de mic”. „Agenţia noastră se află la mijlocul unui triunghi format din instituţia de învăţământ, forţa de muncă - reprezentând, în cazul nostru absolvenţii anului 2013 - şi, în final, piaţa muncii, adică angajatorii din judeţ”, precizat că Adomnicăi. Şefa AJOFM Suceava a reliefat că, urmare a problemelor întâlnite în timp, manifestarea de ieri avut, pentru început, o secţiune de discuţii libere, reprezentanţii Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică Locală a Universităţii „Ştefan cel Mare”, cât şi ce ai angajatorilor, răspunzând întrebărilor tinerilor aflaţi în căutarea unui job. În cea de a doua parte, absolvenţii cu studii superioare ai promoţiei 2013, au consultat oferta agenţilor economici prezenţi şi au încercat să-i convingă pe aceştia din urmă că sunt potriviţi pentru slujba scoasă la bătaie. 

Invitat la manifestare, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cătălin Nechifor, s-a declarat mândru că este absolvent al Universităţii „Ştefan cel Mare”, exprimându-şi convingerea  că instituţia academică suceveană, prin cadrele universitare de excepţie pe care le are, oferă pieţei muncii absolvenţi bine pregătiţi. Nechifor a remarcat că, şi în aparatul Consiliului Judeţean au fost angajaţi tineri, însă, de cele mai multe ori, se constată că, în afară de pregătirea universitară, absolvenţii dau dovada lipsei unei pregătiri suplimentare, a practicii. „Vă doresc să aveţi putere să mergeţi mai departe. Este foarte important să fiţi mai bine pregătiţi atunci când sunt interviuri şi să vă cunoaşteţi valoarea, pentru că această piaţă a capitalului, aşa cum ne dorim în România, presupune un raport dintre aceea ce oferiţi voi şi ceea ce vor angajatorii”,  le-a spus Cătălin Nechifor, tinerilor absolvenţi, cărora le-a expirat ajutorul de şomaj, după 6 luni în care au avut parte de această indemnizaţie.
·        Universitatea, împreună cu angajatorii şi Consiliul Judeţean, o platformă comună pentru crearea de noi locuri de muncă.
Prorectorul USV, prof. univ. dr. Mihai Dimian, a apreciat implicarea Consiliului Judeţean ca partener „în această afacere”, iterând că unul dintre principalele aspecte de abordat este cel privind dezvoltarea zonei, întrucât, dincolo de angajatorii ofertanţi şi absolvenţii în căutarea unui loc de muncă, „interesează ceea ce ne va duce viitorul apropiat, în ceea ce priveşte piaţa muncii”. „Sper ca împreună cu angajatorii şi implicarea Consiliului Judeţean să putem oferi o platformă de viitor, pentru a atrage investitorii în zonă şi pentru crearea mai multor locuri de muncă”, a explicat prof. univ. dr. Mihai Dimian.    
Prodecanul FSEAP, conf. univ. dr. Camelia Ignătescu, a evidenţiat că angajatorii suceveni reproşează faptul că absolvenţii de studii superioare „nu ştiu cum să se vândă”, lipsa de entuziasm a tinerilor aspiranţi la un loc de muncă, precum şi salariile mari pe care le vor, încă, din start. Nu în cele din urmă, a accentuat Camelia Ignătescu, invocată este lipsa de experienţă a candidaţilor la un job, sens în care Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică Locală organizează stagii de practică. Din partea Universităţii „Ştefan cel Mare” au mai fost prezenţi prodecanul FSEAP, conf. univ. dr. Mariana Lupan, coordonatorul Departamentului de analiză şi gestiune previzională a solicitărilor pieţei muncii al USV, conf. univ. dr. Florin Boghean, prodecanul FSEAP, conf. univ. dr. Mihaela Bîrsan, prodecanul FSEAP, prof. univ dr. Doru Tiliuţe, conf. univ. dr. Alexandru Nedelea şi coordonatorul Centrului de consiliere şi orientare în carieră al USV, conf. univ. dr. Carmen Bălan. La Bursa  specială de locuri de muncă pentru absolvenţi cu studii superioare de ieri şi-au anunţat prezenţa 18 angajatori.