11 martie 2014

Din cauză că firmele furnizoare nu au fost plătite, 
Bioenergy riscă să rămână fără lemnul necesar producerii agentului termic
·        „În acest ritm de consum, probabil că, dacă aprovizionare nu va fi reluată, de Paşti nu o să mai fie lemn”, declară administratorul special al Termica, Ovidiu Dumitrescu.
·        Trebuie să plătim la Termica, pentru că există riscul real ca, în perioada următoare, să rămânem fără apă caldă”, a pus în vedere şeful municipalităţii, Ion Lungu.
Există un pericol real de a se intra în blocaj cu sistemul de termoficare din municipiul Suceava a admis ieri, într-o întâlnire cu şefii asociaţiilor de proprietari, administratorul special al Termica în insolvenţă, Ovidiu Dumitrescu. Una dintre cauze ar consta în lipsa masei lemnoase pentru ardere în modulele pe biomasă, în ultimele 3 săptămâni, deoarece furnizorii nu au fost plătiţi, niciun camion nu mai este întâlnit pe drumul care duce înspre depozitul din Lunca Sucevei. Aşa se face că din cele 2,5 hectare rezervate pentru depozitare în preajma Centralei Electrice de Termoficare(CET), 1,5 hectare au fost deja eliberate de resturile de lemn. „În acest ritm de consum, probabil că, dacă aprovizionare nu va fi reluată, de Paşti nu o să mai fie lemn. Sigur, există şi varianta asigurării agentului termic pe gaze naturale, însă acesta este mult mai scump”, a menţionat administratorul special, specificând că, pe fondul temperaturilor mai ridicate, unul dintre cele 4 cazane au fost deja oprite. Potrivit lui Ovidiu Dumitrescu, Termica a acumulat datorii de peste 14 milioane de lei doar în ultimele luni, la care se va adăuga factura lunii în scurs, apreciată la circa 5 milioane de lei. La Bioenergy, societatea de transport şi distribuţie are de virat 3,7 milioane de lei pentru luna decembrie a anului 2013, 5,7 milioane de lei, pentru luna ianuarie 2014 şi încă 5,2 milioane de lei, pentru luna trecută. Până acum, către noul furnizor privat de energie termică, cu sprijin şi de la bugetul Sucevei, Termica a orientat 2,3 milioane de lei. „Pe baza încasărilor de la asociaţii, nu putem ţine pasul cu plăţile către furnizorul de căldură. Dacă achităm în acest ritm de 2-3 milioane de lei pe lună, facturile din această iarnă vor fi achitate abia în cursul iernii viitoare”, a reliefat administratorul special, subliniind că datoriile populaţiei sunt de circa 21 de milioane de lei.  În cadrul aceleiaşi întâlniri, primarul Ion Lungu a  reliefat că, în condiţiile în care tariful  local achitat de suceveni a rămas la nivelul de 185 de lei pe gigacalorie, iar pensiile şi salariile au mai crescut, plăţile către Termica, în comparaţie cu primele 2 luni ale anului 2013, au scăzut în mod considerabil. Astfel, dacă în ianuarie anul trecut se încasaseră 3,6 milioane de lei, în prima lună a anului în curs la firma de termoficare au ajuns numai 2,3 milioane de lei. La fel, în condiţiile în care în februarie 2013 populaţia a achitat 3,5 milioane de lei, în luna anterioară consumatorii casnici au plătit facturi de doar 2,7 milioane de lei. Edilul şef a avertizat, la rându-i, că neachitarea obligaţiilor Termica către Bioenergy, iar acestui din urmă operator către furnizorii de masă lemnoasă, ar face ca, într-un viitor apropiat, sucevenii să nu mai aibă apă caldă la robinete. „Trebuie să facem tot ce este posibil să plătim la Termica, pentru că există riscul real ca, în perioada următoare, să rămânem fără apă caldă”, a pus în vedere şeful municipalităţii, Ion Lungu.