27 martie 2014

Capturarea câinilor vagabonzi din Suceava, între 5 lei şi 25 de lei exemplarul   
·        Primăria este pregătită inclusiv pentru eutanasierea animalelor şi incinerarea leşurilor, în acest din urmă sens fiind primită o ofertă de la formă specializată.
Municipalitatea suceveană se va asocia cu Asociaţia pentru protecţia animalelor „Pro Anima”, scopul demersului fiind capturarea câinilor fără stăpân din municipiul reşedinţă de judeţ.  Un proiect de hotărâre în acest sens va fi spus aprobării consilierilor locali în şedinţa ordinară de astăzi, autorul iniţiativei legislative, primarul Ion Lungu, precizând că, în urma negocierilor, câinii de talie mică, de până la 5 kg vor fi prinşi contra unei sume de 5 lei exemplarul; cei mijlocii, cu masa variind între 5 kg şi  15 kg, pentru 15 lei bucata, iar cei cu masa depăşind 15 kg vor fi capturaţi contra a 25 de lei de cap de animal. În şedinţa de luna trecută a deliberativului local  a fost aprobată o altă hotărâre de asocierea cu „Pro Anima”, obiectul acesteia fiind sterilizarea, hrănirea şi îngrijirea câinilor din cele două adăposturi de pe malul râului Suceava. „Sigur, nu vrem să vrem să dăm monopol acestei asociaţii, dar totuşi, aceasta a venit cu costurile cele mai mici pentru Primărie”, a arătat edilul-şef.  Lungu a dat exemplul unui cabinet sanitar-veterinar din Suceava, care a făcut o ofertă de 40 de lei pentru prinderea unui câine de până la 5 kg, de 65 de lei pentru unul de 5-15 kg, în timp ce capturarea unul animal de peste 15 kg ar fi costat 80 de lei.
·        Viitorul asociat trebuie să vină cu doze tranchilizante pentru 2.000 de căini fără stăpân.
 „Sunt sume pe care nu le putem accepta, iar eu, ca primar, nu pot promova un asemenea proiect de hotărâre”, a punctat primarul, menţionând că, pe medie, aceste propuneri sunt cu aproximativ 70% mai mari decât cele ale „Pro Anima”.  Şeful administraţiei locale a ţinut să precizeze că după depăşirea acestei etape se va trece la capturare câinilor vagabonzi şi la „gestionarea” lor în cele două adăposturi, viitorul asociat trebuind să vină cu doze tranchilizante pentru 2.000 de exemplare.  De asemenea, după depăşirea tuturor procedurilor prevăzute de actele normative în vigoare, inclusiv cea de adopţie, Primăria este pregătită şi pentru eutanasierea animalelor şi incinerarea leşurilor, în acest din urmă sens fiind primită o ofertă de la formă profilată.    „Avem o ofertă şi de la Mondeco, în măsura în care ajungem la faza de eutanasiere câinilor şi incinerarea lor. Suntem pregătiţi pentru toate variantele şi sper ca, în perioada cea mai scurtă de timp, să putem pune în practică acest proiect foarte important”, a explicat primarul Ion Lungu. În urma evaluărilor făcute, vagabondând pe raza oraşului Suceava se află circa 1.800 de câini, în adăposturile din Lunca Sucevei fiind îngrijiţi alţii 887.