25 martie 2014

Şomajul dă înapoi
·        Pe durata lunii trecute, în judeţul Suceava s-au făcut peste 1.800 de angajări, cu peste 400 mai multe decât în luna similară anului 2013.
·        Cea mai sensibilă categorie de persoane  afectate de şomaj este cea sucevenilor de 40-49 de ani, care reprezintă peste 26% din numărul total al şomerilor.
În judeţul Suceava, rata şomajului bate în retragere. Cel puţin aşa relevă datele făcute publice de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, potrivit cărora, luna trecută, indicatorul amintit a coborât la 6,83%, cu o diminuare de 0,04 procente comparativ cu luna trecută. „În contextul creşterii cu 334 de persoane a numărului de angajări în luna februarie, faţă de luna anterioară, reducerea ratei şomajului se datorează scăderii numărului de şomeri înregistraţi în evidenţele agenţiei”, se arată în informarea AJOFM. În scriptele AJOFM, ca şomeri, preponderenţa o deţin persoanele neindemnizate(57%), respectiv cele care solicită înregistrarea în evidenţe pentru a obţine ajutoarele în produse alimentare acordate din stocurile europene sau în vederea îndeplinirii obligaţiei legale de căutarea a unui loc de muncă, astfel încât să poată beneficia de venitul minim garantat. Directorul executiv al AJOFM, Mirela Adomnicăi, evidenţiază că, deşi diminuarea ratei şomajului nu este una importantă, semnificativ este faptul că aceasta se înscrie pe un trend descendent. Adomnicăi a ţinut să reliefeze că, pe durata lunii trecute, în judeţul Suceava s-au făcut peste 1.800 de angajări, cu peste 400 mai multe decât în luna similară anului 2013. Cele mai multe încadrări au avut loc în domeniile construcţiilor, transporturilor rutiere şi serviciilor.  În scopul creşterii gradului de ocupare şi, implicit al scăderii ratei şomajului, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă  încheie convenţii au agenţii economici interesaţi să angajeze absolvenţi fără experienţă profesională sau persoane în vârstă de peste 45 de ani. Pe de altă parte şefa AJOFM precizează că, pe 21 martie au fost publicate normele metodologice de aplicare a modificărilor Legii nr. 76/2002 privind asigurările de şomaj, noile reglementări instituind posibilitatea încheierii de contracte de solidaritate. Potrivit oficialului AJOFM, cea mai sensibilă categorie de persoane  afectate de şomaj este cea sucevenilor de 40-49 de ani, care reprezintă peste 26% din numărul total al şomerilor. Aceasta în timp ce sub 20% din tinerii în vârstă de sub 25 de ani sunt înregistraţi ca şomeri în evidenţele instituţiei sucevene.         
„În judeţul Suceava, gradul de ocupare este mai redus şi ca urmare a unei categorii mai expuse, cea a persoanelor cu vârsta cuprinsă între 40 şi 49 de ani, care îşi găseşte cel mai greu un loc de muncă”,  a declarat directorul executiv al AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi. Potrivit statisticii AJOFM, 72% din totalul şomerilor înregistraţi au nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional, 22% au absolvit liceul, iar 6% sunt licenţiaţi cu studii superioare.