19 decembrie 2012


Deocamdată,
În 2013, dări nemodificate pentru suceveni   
·        Cetăţenii municipiului Suceava au restanţe la plată, iar în măsura în care le vom mări, pe hârtie vom avea bani mai mulţi, însă, efectiv, aceştia nu vor ajunge în conturile Primăriei”, a spus edilul şef
·        Dacă Guvernul va da o hotărâre de majorare, între Crăciun şi Anul nou consilierii locali se vor întruni într-o şedinţă extraordinară, pentru a decide dacă impozitele şi taxele locale vor fi păstrate la vechiul nivel sau dacă vor creşte. 
Consiliul Local Suceava a hotărât ieri, cu majoritate de voturi, păstrarea obligaţiilor fiscale ale populaţiei şi agenţilor economici pentru 2013 la nivelul celor din anul care se încheie. La aprobarea hotărârii, atât executivului, cât şi deliberativul, au luat în calcul art. 287 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, care stipulează că nivelul impozitelor şi taxelor locale poate fi majorat sau nu, anual, cu până la 20%, de către consiliile locale şi judeţene. Şeful administraţiei municipale sucevene, Ion Lungu, a precizat că, până la această dată, în Monitorul Oficial nu a fost publicat niciun act normativ al executivului central care să consacre obligaţia majorării dărilor locale pentru anul care vine. În aceste condiţii, primarul Lungu a  venit cu propunerea păstrării taxelor şi impozitelor locale la valorile din 2012, acestea fiind identice cu cele din 2006, an începând cu care legislativul local nu a mai operat  vreo ajustare în sus a acestora. „Având în vedere  aspectele legislative, cât şi faptul că majoritatea contribuabililor, atât persoane juridice, cât şi persoane fizice, manifestă dificultăţi economico-financiare, executivul propune, pentru anul 2013, menţinerea taxelor şi impozitelor locale la nivelul stabilit în 2012. Şi aşa, cetăţenii municipiului Suceava au restanţe la plată, iar în măsura în care le vom mări, pe hârtie vom avea bani mai mulţi, însă, efectiv, aceştia nu vor ajunge în conturile Primăriei”, a spus edilul şef. Ion Lungu, a pus însă în vedre, că în cazul în care Guvernul va da o hotărâre de majorare, între Crăciun şi Anul Nou consilierii locali se vor întruni într-o şedinţă extraordinară, pentru a decide dacă impozitele şi taxele locale vor fi păstrate la vechiul nivel ori vor creşte. 
În acelaşi sens s-a exprimat şi direcţia de specialitate a aparatului propriu al executivului, conform căreia, în situaţia actuală de criză, o creştere a impozitelor şi taxelor locale nu este tocmai bine venită. „Luând în considerare consecinţele crizei economico-financiare, pe de o parte, precum şi faptul că impozitele şi taxele trebuie să constituie resursele financiare ale bugetului local al municipiului Suceava, pe de altă parte, considerăm oportună menţinerea acestora la nivelul stabilit pentru anul 2012”, arată directorul executiv Elisabeta Văideanu, în raportul la proiectul de hotărâre. Potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul  fiscal executivul a propus, iar consilierii locali au aprobat, acordarea de facilităţi fiscale, respectiv a unei reduceri cu 10% pentru achitarea integrală, până la 31 martie 2013, a obligaţiilor către bugetul local, atât de către persoanele fizice, cât şi de către cele juridice.  Constituie integral venituri proprii ale bugetelor locale impozitul şi taxa pe clădiri, impozitul şi taxa pe teren, impozitul pe mijloacele de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor avizelor şi autorizaţiilor, taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate, impozitul pe spectacole, taxa hotelieră, taxele speciale, alte taxe locale, amenzile, penalităţile la impozitelor şi taxelor locale, taxele judiciare de timbru şi taxele extrajudiciare de timbru.