22 decembrie 2012


Recensământul populaţiei loveşte în taximetriştii suceveni  
·        Operatorii de transport în regim taxi solicită creşterea numărului de autorizaţii, însă în baza noii populaţii recenzate, acesta ar trebui să scadă.
·        Suceava are dreptul la 370 de autorizaţii, la Primărie mai sunt în aşteptare 85 de solicitări, iar potrivit datelor preliminare ale recensământului, numărul de taxi se va diminua până la 360.
În municipiul Suceava a crescut exploziv numărul de solicitări pentru eliberarea de autorizaţii pentru activitatea de taximetrie. Prevederile legale în vigoare limitează numărul de taximetre pe care o localitatea urbană îl poate avea, scăderea populaţiei după recensământul din 2010 iscând confuzie în rândul autorităţilor locale. Astfel, potrivit reglementărilor aprobate în Consiliul Local, Primăria poate elibera maxim 370 de autorizaţii pentru transportul public de persoane în regim taxi. La această dată, la pe lista de aşteptare sunt 15 transportatori autorizaţi, care, în total, solicită atribuirea a 85 de autorizaţii taxi. Ca urmare a expirării a unora dintre autorizaţiile eliberate anterior, retragerii unor operatori sau rămânerii neacoperite la sesiunile anterioare de atribuire, executivul sucevean are disponibile doar 13 autorizaţii, număr evident neacoperitor în comparaţie cu cererea. Un proiect de hotărâre  de Consiliul Local a propus creşterea numărului de autorizaţii de la 370 de la 400, însă primarul Ion Lungu şi-a exprimat reţinerea faţă de această majorare, deoarece, conform noului recensământ, la aproximativ 90.000 de locuitori, reşedinţei de judeţ i-ar reveni doar circa 360 de taximetre. Pe de altă parte, potrivit evidenţelor de la compartimentul de Evidenţă a populaţiei, capitala de judeţ ar avea 114.386 de peroane cu „acte de Suceava”, ceea ce presupune 457 de autorizaţii de transport de persoane în regim taxi. „Am o reţinere în ceea ce priveşte mărirea numărului de autorizaţii. Până la un anumit punct, acest lucru este bun pentru competiţie şi concurenţă. Numai că aceste calcule sunt făcute în baza recensământului pe anul 2002, însă dacă ne luăm după evidenţa persoanelor de la 15 decembrie 2012, ne-am încadra la 423 de autorizaţii sau, chiar mai mult, la 457. Pe de altă parte, dacă de la 1 ianuarie 2013 se aplică rezultatele noului recensământ, potrivit căruia municipiul Suceava are circa 90.000 de locuitori. Astfel, va trebui să revenim la numărul vechi, legea prevăzând 4 autorizaţii la 1000 de locuitori, ba chiar să mai reducem câteva. Dacă majorăm astăzi acest număr, s-ar putea să ieşim din lege”, a declarat ediul şef Ion Lungu, propunând retragerea iniţiativei de ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local şi dezbaterea acesteia în anul 2013, când va fi cunoscut exact numărul de locuitori ai municipiului Suceava.  Viceprimarul Ovidiu Doroftei declarat că în următoare şedinţă de deliberativului va propune îmbunătăţirea Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea transportului public de persoane, „întrucât astăzi, transportul public privat de persoane, nu se dovedeşte a fi, în mod necesar şi neapărat, în interesul cetăţenilor”. În şedinţa amintită, aleşii locali USL au votat creşterea până la până la 400 a numărului de taxi, însă cu declanşarea procedurii de atribuirea doar a celor 13 autorizaţii disponibile.