16 decembrie 2012


Ninsorile abundente, mană cerească pentru culturile de toamnă
·        Aportul hidric al recentelor ninsori face bine agriculturii judeţului, fiind un semn bun pentru recolta anului 2013”, reliefează şeful DADR, Vasile Schipor.
Cantităţile mari de zăpadă căzute în ultima perioada sunt mană cerească pentru agricultorii suceveni, declară directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava, Vasile Schipor. Şeful DADR reliefează că omătul s-a aşezat în mod uniform şi în strat consistent, tocmai bine venit fiind să protejeze semănăturile de păioase şi rapiţă, dar şi să completeze deficitul de apă din sol, cauzat de un a agricol văduvit de ploi. Specialistul sucevean crede că aportul hidric al recentelor ninsori face bine agriculturii judeţului, fiind un semn bun pentru recolta anului 2013. „În măsura în care beneficiem de umiditate, de un aport hidric substanţial, aveam speranţa că în primăvară culturile vor arăta bine. Sunt fenomene care nu ne-au luat prin surprindere, pentru că iarna vine în fiecare an, însă zăpada face bine agriculturii judeţului”, subliniază Schipor.  
Directorul executiv al DADR Suceava susţine că optimismul său se bazează şi pe aceea că, pe un fond meteorologic  favorabil, mărimea suprafeţelor semănate a fost una mai mare decât cea scontată. Astfel, recuperate au fost rămânerile în urmă la grâu, suprafaţa însămânţată sporind de la 16.750 de hectare la 18.884, iar realizările fiind, în circumstanţele secetei, de 71% din totalul preconizat. În cazul rapiţei, de la 600 de hectare scontate, semănate au fost 1150 de hectare. Per total, media semănăturilor de toamnă este de 80% din program, culturile răsărite „arătând foarte bine”. Oficialul DADR precizează că toamna cu temperaturi ridicate a permis, de asemenea, creşterea suprafeţelor arate pentru însămânţările de primăvară, procentajul crescând de la 34% la 50% din program.  „În condiţiile vitrege ale  acestui an din judeţul Suceava, parametrii  respectiv sunt, totuşi, unii destul de buni. Dacă Dumnezeu ţine cu noi, cred că anul agricol viitor va fi unul bun” a conchis şeful  Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava, Vasile Schipor.