Carne neprotejată, pe tarabe şi
în magazinele specializate
·
„Este o problemă mai veche, care se
repetă, dar o să luăm măsuri”, a
explicat şeful DSVSA, Octavian Ilisoi,
la interpelarea prefectului Florin Sinescu.
Pentru a preveni îmbolnăvirile cauzate de consumul de carne de porc
infestată cu trichinella spiralis, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor Suceava avertizează consumatorii asupra riscului la care
amatorii se supun aprovizionându-se la întâmplare. „Nu recomandăm
achiziţionarea şi consumul de carne de porc comercializată clandestin, care nu
a fost supusă controlului sanitar-veterinar”, a precizat şeful DSVSA Suceava,
Octavian Ilisoi. Pe de altă parte,
prefectul Florin Sinescu a cerut acestuia - cu prilejul întrunirii în şedinţă a
şefilor serviciilor desconcentrate - să verifice modul necorespunzător de
prezentate şi comercializare la tarabă a produselor de origine animală. Sinescu
spune că este vorba chiar şi despre firme specializate şi că, din acest punct
de vedere, „ne asemănăm cu Bazarul din Cernăuţi. „Chiar în magazinele de
specializate, carnea şi alte produse sunt expuse pe partea superioară a lăzii
frigorifice, fără nicio protecţie. Nu este normal, pentru că expiră
consumatorii pe produsele respective. Acest lucru nu este specific doar
Sărbătorilor de iarnă ”, a reliefat reprezentantul Guvernului în teritoriu,
exemplificând cu piaţa agro-alimentară „George Enescu” şi cea din centrul
reşedinţei de judeţ. Octavian Ilisoi
precizează că, potrivit normelor sanitar-veterinare, acest tip de prezentare
spre vânzare este acceptat, însă doar în condiţiile în care marfa de origine
animală este protejată cu folii din poliester. „Este o problemă mai veche, care
se repetă, dar o să luăm măsuri în acest
sens. De altfel, lucrătorii noştri verifică aceste unităţi”, a explicat şeful
sanitar-veterinarilor suceveni, Octavian Ilisoi.