22 decembrie 2012


În perspectiva construirii unei noi centrale,
Sindicaliştii de la Termica se tem că vor fi concediaţi colectiv şi fără plăţi compensatorii    
·        Mulţi dintre salariaţi au o numită vârstă, de 45, 50 de ani sau chiar una înspre pensie, neavând alte surse de venit ori mari şanse să ocupe un loc de muncă în altă parte”, spune liderul sindicaliştilor, Iordănel Secrieru.
·        „Salariaţii şi-au făcut datoria, lucrând în condiţii grele şi ţinând Termica pe linia de plutire, de aceea nu vrem ca aceştia să plece cu mâna în buzunar”, a reliefat şeful administraţiei locale sucevene, Ion Lungu.  
Membrii sindicatului „Prometeu” de la societatea comercială Termica l-au interpelat pe primarul Sucevei, Ion Lungu, pe marginea situaţiei financiare a operatorului de termoficare în sistem centralizat, funcţionarea Centralei Electrice de Termoficare până la ieşirea din sezonul rece 2012-2013, precum şi în legătură cu plata salariilor compensatorii pentru angajaţii care vor fi disponibilizaţi odată cu punerea în funcţiune a noii centrale în cogenerare a Adrem Invest Bucureşti. În ceea ce priveşte acest din urmă aspect, liderul sindicaliştilor, Iordănel Secrieru spune că, potrivit semnalelor pe care le are, actualii salariaţi ai producătorului,  distribuitorului şi furnizorului din Lunca Sucevei ar urma să „rămână cu punga goală”. „Mulţi dintre salariaţi au o numită vârstă, de 45, 50 de ani sau chiar una înspre pensie, neavând alte surse de venit ori mari şanse să ocupe un loc de muncă în altă parte. De aceea, vom avea discuţii şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă, pe linia contractului colectiv de muncă şi a celui pe unităţi, care nu s-au aplicat nici până acum. Vom aborda inclusiv conducerea Termica, în vederea includerii în bugetul pe 2013 a sumelor pentru plăţile compensatorii”, a subliniat Secrieru, declarând că, în zona de producţie lucrează aproape 300 de oameni, iar la închiderea CET cu toţii vor fi puşi pe liber. Secrieru a precizat că, în condiţiile în care intervenţiile vor ave succes, angajaţii disponibilizaţi de la Termica vor beneficia între 6 şi 18 salarii compensatorii, în funcţie de vechimea neîntreruptă în muncă. Liderul sindicaliştilor de la „Prometeu” a cerut garanţii că în bugetul local pe 2013 vor fi prinse sumele necesare pentru plata furnizorilor de huilă şi că lucrătorii vor avea siguranţa efectuării plăţilor compensatorii. „Nu cerem alţi bani de la autoritatea locală, decât aceia care au fost tăiaţi din pix, cele 700 de miliarde de lei vechi compensate cu capitalul social, măsură în afara legii”, a explicat Iordănel Secrieru.
Şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, şi-a exprimat deschiderea faţă de solicitările lucrătorilor de la firma de termoficare, asigurând că  se va face tot posibilul pentru ieşirea cu bine a Termica din iarnă, cât şi în ceea ce priveşte beneficiile în caz de concediere colectivă.  „Disponibilitatea mea este un maximă. Pe de o parte, trebuie să ne asigurăm că ieşim din iarnă, iar pe altă parte, vom acorda toată atenţie şi problemelor sindicale, legate de drepturile salariale. Nu-i nimeni de vină, fiind o problemă  de sistem. Salariaţii şi-au făcut datoria, lucrând în condiţii grele şi ţinând Termica pe linia de plutire, de aceea nu vrem ca aceştia să plece cu mâna în buzunar”, a reliefat şeful administraţiei locale sucevene. Primarul Lungu a promis că o primă întâlnire în care vor fi abordate aspecte ridicate de sindicaliştii de la „Prometeu” va avea loc înspre sfârşitul celei de a doua decade a lunii ianuarie a noului an. Până atunci urmează a fi aprobat bugetul de stat pe anul 2013, condiţii în care autorităţile sucevene vor şti pe ce ajutoare financiare şi sume defalcate pentru echilibrarea bugetului local se vor baza. „Astăzi, însă nu avem nicio bază legală de discuţii, pentru că trebuie să se aprobe bugetul de stat, după care vin alocările la nivel local. Trebuie ca, mai întâi, să vedem ce este prins ca subvenţii, ca ajutor financiar, pentru termoficare. Dar, cu siguranţă, înainte de a aproba bugetul local, vom avea discuţii transparente şi cu cifrele în mână”, a precizat ocupantul fotoliului din Areni, Ion Lungu.