11 decembrie 2012


DSVSA recomandă:
Examen trichineloscopic obligatoriu pentru carnea porcului sacrificat de Crăciun
·        Analiza se face la circumscripţiile sanitar-veterinare, contra unei taxe de 7 lei, pe probe de carne, recoltate de la animalul sacrificat.
Întrucât, de Crăciun, tradiţionalii cârnaţi şi friptura de porc nu lipsesc de pe masa nici unui român, conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară Suceava recomandă consumatorilor să respecte câteva reguli de bază, astfel încât să fie evitat riscul îmbolnăvirii. Astfel, spune directorul executiv Octavin Ilisoi, carnea trebuie cumpărată din unităţi autorizate, deoarece aceasta eate supusă examenului pentru depistarea trichinelozei. „Chiar dacă de Crăciun sacrificaţi un porc pe care l-aţi crescut în propria gospodărie, reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava vă recomandă să-i faceţi examenul trichineloscopic înainte de consumarea cărnii”, accentuează Ilişoi. Examenul se face la circumscripţiile sanitar-veterinare, contra unei taxe de 7 lei, pe probe de carne, recoltate de la animalul sacrificat, de regulă pe pilierii diafragmatici, musculatura intercostală sau cea de la baza limbii. Şeful DSVSA precizează că, tot la circumscripţiile în cauză, pot fi înaintate sesizări asupra calităţii cărnii achiziţionate, nerespectarea condiţiilor de transport, depozitare, manipulare şi valorificare a produselor alimentare de origine animală.  „Înainte de cumpărare, pentru a fi siguri că nu există nici un fel de probleme, verificaţi dacă produsul este însoţit de certificat sanitar-veterinar de transport şi dacă are ştampilată marca de sănătate proprie unităţii de sacrificare”, explică directorul executiv, Octavin Ilisoi. Conducerea DSVSA Suceava atenţionează că toată carnea rezultată din tăierea de porcine în gospodăriile populaţiei este destinată doar consumului familial, sacrificarea fiind interzisă în târguri ori în vecinătatea acestora. Totodată, pentru prevenirea infestării cu trichineloză, carnea de porc trebuie analizată de un medic veterinar pentru toţi porcii sacrificaţi dintr-un coteţ, examenul trichineloscopic fiind obligatoriu şi în cazul mistreţilor, urşilor şi nutriilor.