DSVSA recomandă:
Examen trichineloscopic obligatoriu pentru carnea
porcului sacrificat de Crăciun
·
Analiza
se face la circumscripţiile sanitar-veterinare, contra unei taxe de 7 lei, pe
probe de carne, recoltate de la animalul sacrificat.
Întrucât, de Crăciun, tradiţionalii cârnaţi şi
friptura de porc nu lipsesc de pe masa nici unui român, conducerea Direcţiei
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară Suceava recomandă consumatorilor
să respecte câteva reguli de bază, astfel încât să fie evitat riscul
îmbolnăvirii. Astfel, spune directorul executiv Octavin Ilisoi, carnea trebuie cumpărată
din unităţi autorizate, deoarece aceasta eate supusă examenului pentru depistarea
trichinelozei. „Chiar dacă de Crăciun sacrificaţi un porc pe care l-aţi crescut
în propria gospodărie, reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor Suceava vă recomandă să-i faceţi examenul
trichineloscopic înainte de consumarea cărnii”, accentuează Ilişoi. Examenul se
face la circumscripţiile sanitar-veterinare, contra unei taxe de 7 lei, pe
probe de carne, recoltate de la animalul sacrificat, de regulă pe pilierii
diafragmatici, musculatura intercostală sau cea de la baza limbii. Şeful DSVSA
precizează că, tot la circumscripţiile în cauză, pot fi înaintate sesizări asupra
calităţii cărnii achiziţionate, nerespectarea condiţiilor de transport,
depozitare, manipulare şi valorificare a produselor alimentare de origine
animală. „Înainte de cumpărare, pentru a
fi siguri că nu există nici un fel de probleme, verificaţi dacă produsul este
însoţit de certificat sanitar-veterinar de transport şi dacă are ştampilată marca
de sănătate proprie unităţii de sacrificare”, explică directorul executiv,
Octavin Ilisoi. Conducerea DSVSA Suceava atenţionează că toată carnea rezultată
din tăierea de porcine în gospodăriile populaţiei este destinată doar
consumului familial, sacrificarea fiind interzisă în târguri ori în vecinătatea
acestora. Totodată, pentru prevenirea infestării cu trichineloză, carnea de
porc trebuie analizată de un medic veterinar pentru toţi porcii sacrificaţi
dintr-un coteţ, examenul trichineloscopic fiind obligatoriu şi în cazul
mistreţilor, urşilor şi nutriilor.