02 decembrie 2012


Parcările subterane, ocupate de sucevenii veniţi la inaugurarea de pe 1 Decembrie, din centrul reşedinţei de judeţ
·        Primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus celor prezenţi că acestea reprezintă o realizare istorică, un vis  despre care aproape că nu îndrăznea să creadă că se va materializa.
·        Spre deosebire de ţările vestice, în România puţine sunt localităţile urbane care dispun de asemenea amenajări.   
Corpul mare al parcările subterane din centrul Sucevei a fost plin cu locuitorii municipiului care au ţinut să asiste la inaugurarea de sâmbătă, 1 Decembrie, a proiectului finalizat cu fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Regional. Evenimentul a fost onorat de oficialităţi judeţene şi locale, reprezentaţii proiectantului, constructorilor, instituţiilor publice, precum şi de oameni politici şi candidaţi la alegerile parlamentare, aflaţi în campanie electorală.  Primarul Sucevei, Ion Lungu,  a spus celor prezenţi că parcările subterane sucevene reprezintă o realizare istorică, un vis despre care aproape nu îndrăznea să creadă că se va materializa.             „Păstrând proporţiile, aş putea spune că acesta este un monument istoric. Când în 2007 discutam pentru prima dată despre aceste parcări subterane, mi se părea un vis, dar iată, astăzi, acesta s-a transformat în realitate. Suceava a făcut un pas înainte în ceea ce însemnă transformarea într-un oraş modern, civilizat, unul de nivel european, aşa cum ni-l dorim cu toţii”, a spus, după slujba de sfinţire, primarul Ion Lungu, menţionând că, spre deosebire de ţările vestice, în România puţine sunt localităţile urbane care dispun de asemenea amenajări.
Cele două corpuri ale parcărilor subterane însumează 162 de locuri  disponibile, având, fiecare câte un dispecerat, un lift şi un grup sanitar. Supravegherea este asigurată  de 32 de camere video. Contravaloarea lucrărilor de amenajarea a parcărilor subterane, pietonalului din zonă şi a celor de modernizare a străzilor aferente se ridică la circa 10 milioane de euro, dintre care 8 milioane de euro fonduri europene nerambursabile, iar 2 milioane de euro - contribuţie proprie a Primăriei Suceava. Edilul şef  a precizat că, în ciuda multor sceptici, după intervenţii de 2 milioane de euro pentru consolidarea terenului din zona centrală a urbei, proiectul a fost un succes. „A fost o lucrare curajoasă, cu foarte multe riscuri. Ni le-am asumat, şi Dumnezeu ne-a ajutat să o terminăm înainte de termen. Mulţumesc sucevenilor pe care i-am deranjat foarte mult în ultimii doi ani, prin disconfort produs”, a iterat Lungu, aducând, de asemenea, mulţumiri foştilor şi actualilor consilieri locali, ex-preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur şi actualului şef al administraţie judeţene, Cătălin Nechifor, precum şi parlamentarilor suceveni. Primarul Lungu a dus laude proiectantului Serch Corpration şi constructorilor General Construct şi Loial Impex,  aceştia din urmă lucrând „nemţeşte” şi finalizând lucrarea cu 4 luni mai devreme faţă de termenul limită stabilit pentru lunii martie a anului 2013. Fapt posibil şi ca urmare a achitării, întocmai şi la timp, de către Primărie, a sumelor datorate firmelor de construcţii.  
Prefectul Florin Sinescu a  declarat  că proiectul materializat în Suceava reprezintă un element de civilizaţie, de modernitate,  fiind unul important pentru întregul judeţ, întrucât marea problemă a localităţilor urbane este lipsa de locuri de parcare. Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor(PSD), a evidenţiat că realizarea autorităţilor locale din municipiul Suceava este un element de civilizaţie europeană, parcările subterane fiind un cadou frumos făcut sucevenilor de Ziua naţională a României. Fostul preşedinte al executivului judeţean, Gheorghe Flutur(PDL), a felicitat pe toţi cei care au contribuit la finalizarea obiectivului, a reamintit despre „dirigenţia de şantier pe care a făcut-o împreună cu primarul Ion Lungu” şi a opinat că, pe 1 Decembrie, s-a  făcut un pas important pentru „parcarea capitalei Regiunii de Nord la Suceava”. Ex-viceprimarul democrat-liberal, Lucian Harşovschi, i-a „înţepat” pe politicienii care declarau că proiectul va fi o piatră de moară de gâtul primarului Lungu, felicitându-l pe acesta din urmă că a avut tăria de insista şi a duce la capăt obiectivul. Candidat la o funcţie de parlamentar, medicul Brădăţan(PSD) a subliniat că, începând cu inaugurarea parcărilor subterane, trebuie pus umărul şi construit mai departe la ceea ce mai are Suceava nevoie. Sanda Maria Ardelean(PDL), candidat pe 9 decembrie, a reliefat că inaugurarea de sâmbătă reprezintă un moment care marchează renaşterea Sucevei, exprimându-şi speranţa că terminate vor fi, în curând, lucrările de la Centrul Cultural „Bucovina” şi de asemenea, că vor demara cele de la Sala de sport polivalentă.