11 decembrie 2012


Societatea de termoficare Termica Suceava se afundă în pierderi
·        Nu ştiu care afaceri ar putea fi rentabile şi prospere, în condiţiile în care cărbunele este plătit cu jumătate de an în avans, iar marfa o încasăm la un an după livrare”, subliniază directorul Ovidiu Dumitrescu.
·        Pe fondul scumpirii periodice a cărbunelui şi apei folosite, Termica produce doar un sfert din energia electrică livrată în 1989, la energia termică producţia diminuându-se şi mai mult.
Societatea de termoficare în sistem centralizat, Termica Suceava, este sufocată de pierderi. Acesta se acumulează odată cu timpul care trece, doar în perioada de vară  anului acesta, în care a fost livrată doar apă caldă menajeră, înregistrate fiind, conform directorului general Ovidiu Dumitrecu, pierderi lunare de peste 5,5 milioane de lei. „S-a funcţionat într-un mod total neeconomic, însă este vorba despre un serviciu public pe care trebuie să-l asigurăm şi să nu-l judecăm, dacă este sau nu eficient. Dacă lumea trebuie să se spele, trebuie să mergem şi aşa, în lunile mai iulie, iunie, august şi septembrie, înregistrându-se pierderi de peste 5,5 milioane de lei în fiecare lună”, arată Dumitrescu. La începutul lunii noiembrie, pierderea financiară a societăţii comerciale Termica depăşea 22 de milioane de lei, acceptată în bugetul aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor, la începutul anului 2012, fiind o pierdere de 59 de milioane de lei. Conform bugetului rectificat în cea mai recentă şedinţa a AGA de la firma de termoficare, este prevăzută o uşoară diminuare, respectiv de circa 1 milion de lei, până la finele lui anului, pierderea totală urmând a fi de circa 57 de milioane de lei. Cauzele generatoare ale acestei situaţii constau, conform lui Ovidiu Dumitrescu, în schimbarea condiţiilor de piaţă. „Acum, noi producem doar un sfert din energia electrică pe care o produceam în 1989, anul de vârf al producţiei. La energia termică, producţia s-a diminuat la sub un sfert, în condiţiile în care celelalte resurse care intră în acest produs, respectiv cărbune, apă şi energie electrică, toate s-au scumpit. Sunt factori care depăşesc posibilitatea de rezolvare la nivelul managementului Termica, cât şi a acţionarului unic, care este municipiul Suceava”, evidenţiază directorul general al firmei de termoficare din Lunca Sucevei.

·        Procesele şi executările silite nu dau rezultat, „pentru că există şi oameni care, într-adevăr, nu au capacitatea de a plăti”.
Acesta menţionează că, la cele amintite, influenţe negative au venit de pe plan local, cea mai importantă fiind întârzierea mare cu care populaţia îşi onorează contravaloarea facturilor. „Un mare datornic este, totuşi, populaţia municipiului care înregistrează mari datorii şi care plăteşte, la acest moment, energia folosită în urmă cu 1 an. Nu ştiu care afaceri ar putea fi rentabile şi prospere, în condiţiile în care cărbunele este plătit cu jumătate de an în avans, iar marfa o încasăm la un an după livrare”, subliniază Ovidiu Dumitrescu. Cea mai mare sumă pe care o are de încasat Termica este cea datorată de Primăria municipiului Suceava, reprezentând diferenţa dintre tariful de referinţă şi costurile de producere a energie electrice, sumă care se ridică la 28 de milioane de lei. Consumatorii casnici au, către producătorul, furnizorul şi distribuitorul de agent termic din Lunca Sucevei, restanţe de circa 19 miliarde de lei.  „Există zeci de acţiuni în justiţie pentru recuperarea banilor de la asociaţiilor de proprietari şi zeci de executări silite. Creanţele respective au fost transferate înspre Termica, iar prin executorul judecătoresc se lucrează la consumatorul final. Rezultatele se arată, dar nu pot fi adunaţi prea mulţi bani, pentru că există oameni care, într-adevăr, nu au capacitatea de a plăti”, explică directorul general a societăţii de termoficare în sistem centralizat, Termica Suceava, Ovidiu Dumitrescu.