18 decembrie 2012

Din uşă în uşă, pentru recuperarea datoriilor către Termica

·        Oameni cu bani nu vor să-şi onoreze obligaţiile, unii mizând pe că  faptul că va fi dată în folosinţă noua centrală de cogenerare a Adrem Invest şi vor scăpa de datoriile către Termica.
·        Deşi se spera ca în decembrie să  se încaseze 3 milioane de lei, până la jumătatea lunii de la consumatorii  casnici s-au adunat 300.000 de lei, adică doar a zecea parte din suma pe care se conta.
Primarul municipiului Suceava Ion Lungu a solicitat ieri, directorului general al societăţii de termoficare Termica, Ovidiu Dumitrescu, să declanşeze o campanie de recuperare a datoriilor pe care populaţia le are în contul apei calde şi căldurii consumate. Lungu a declarat că a fost stabilit un grafic de încasări împreună cu Termica, ministrul Administraţiilor şi Internelor, Mircea Duşa recomandând autorităţilor locale să pună presiune pe asociaţiile de proprietari, şi nu să se limiteze la  a solicita sprijin financiar de la Guvern. Deşi Primăria şi Termica şi-au făcut planificat ca în decembrie să încaseze 3 milioane de lei, până la jumătatea lunii de la consumatorii  casnici s-au adunat doar 300.000 de lei, adică a zecea parte din suma pe care se conta. Edilul şef a precizat că există familii cu adevărat nevoiaşe şi care nu au cu ce achita contravaloarea serviciilor furnizate, după cum se întâlnesc şi cazuri în care oameni cu bani nu vor să-şi onoreze obligaţiile, unii mizând pe faptul că va fi dată în folosinţă noua centrală de cogenerare a Adrem Invest Bucureşti şi vor scăpa de datoriile către Termica. Şeful municipalităţii a tras un semnal de alarmă, precizând că, dacă se continuă în acest mod, „de la sfârşitul lunii ianuarie se va rămâne fără apă caldă şi căldură”.
·        Din cauza neplăţii, furnizorii au ameninţat cu încetarea livrării de noi cantităţi de cărbune, dar şi cu punerea de sechestru pe cele deja aflate în curtea Termica.
 „Nu este de glumit. Dacă populaţia nu plăteşte, o să fie consecinţe, o să aibă să aibă de suportat. Nu este posibil ca, într-o jumătate de lună de iarnă, cum este decembrie, să avem încasate de la asociaţiile de proprietari doar 3 miliarde de lei de lei vechi. Sigur, nu s-au luat pensiile şi salariile, şi este şi asta o cauză, însă luna aceasta va trebui să încasăm cel puţin 30 de miliarde de lei vechi. Există unii bătuţi de soartă, pe care îi mai ajutăm şi noi de la Primărie, dar mai sunt şi alţii care nu vor să plătească: îşi fac alte priorităţi şi lasă încălzirea la urmă”, a reliefat edilul şef. Primarul a accentuat că, anul  aceasta, de la bugetul local înspre operatorul de termoficare din Lunca Sucevei a fost îndreptată suma de 20 de milioane de lei, alte 20 de milioane de lei venind de la Guvern. „Eu şi Consiliul Local ne-am făcut datoria. Am gajat pentru Termica şi la Electrica, la gaze naturale, ACET, pentru cărbune, peste tot, numai să se poată funcţiona”, a pus în vedere şeful executivului local, adăugând că, din cauza neplăţii, furnizorii au ameninţat cu încetarea livrării de noi cantităţi de cărbune, dar şi cu punerea de sechestru pe cele deja aflate în curtea Termica. Ion Lungu a cerut constituirea unui comandament format din reprezentanţii Termica, asociaţiilor de proprietari şi  reprezentanţi ai serviciului de specialitate din cadrul Primăriei, „care să bată din uşă în uşă şi să adune banii”. Directorul general al firmei de termoficare Termica, Ovidiu Dumitrescu, a arătat că degeaba se lucrează cu firmă specializată de securitate şi transport valori, din moment ce acesta nu  are ce prelua de la asociaţiile de proprietari. „Vorbim despre datorii de sute de miliarde lei, cât şi de proprietari care nu a plătit deloc timp de 1 an de zile. Vrem să venim în întâmpinarea preşedinţilor de asociaţii de proprietari şi le punem la dispoziţie o firmă specializată care colectează banii, mai ales în aceste condiţii grele de iarnă, ca să nu  se meargă direct la bancă. Din păcate, nu prea se strâng banii”, a explicat Ovidiu Dumitrescu.