21 decembrie 2011

Pe ultima sută,
Aleşii judeţeni au aprobat noile tarife pentru anul 2012
·        Din totalul de 313 taxe, doar 38 se modifică, 16 scad, iar 22 cresc nesemnificativ, cu un procentaj de 5-6%”, a declarat preşedintele executivului judeţean, Gheorghe Flutur
În ultima şedinţă ordinară de anul acesta, consilierii judeţeni au aprobat tarifele pe 2012 ale fiecare unităţi subordonate Consiliului Judeţean care percepe taxe în domeniul său de activitate, tarife aflate în competenţa de aprobare a deliberativului. Potrivit Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, nivelul impozitelor şi taxelor locale poate fi majorat  anual cu până la 20%. Acelaşi act normativ prevede că în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei sume în lei, nivelurile respective se indexează o dată la 3 ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei. „Vorbim despre 313 taxe, cea mai mare parte a lor rămânând la fel şi mă refer la tot ce înseamnă taxe de autorizare  de resortul arhitectului şef. Din acest total, doar 38 se modifică, 16 scad şi 22 cresc nesemnificativ, cu un procentaj de 5-6%”, a declarat preşedintele executivului judeţean, Gheorghe Flutur.    
Astfel, la taxa pentru eliberarea adeverinţelor, copiilor şi extraselor după documentele din arhiva Consiliului Judeţean, tarifele pentru prestaţii de copiat şi multiplicat acte, tarifele percepute de Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, tarifele pentru închirierea cantinei Centrului Şcolar „Sfântul Andrei” Gura Humorului, precum şi taxele şi tarifele de la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” sunt păstrate la nivelul anului 2011. La Muzeul Bucovinei, taxele de intrare în muzee şi de vizitare a unor expoziţii temporare sau permanente cresc cu 0,5 lei până la 1 leu, în funcţie de categoria de vizitatorii şi manifestarea organizată. Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat îşi păstrează tarifele de anul acesta, cu excepţia celui pentru închirierea mijloacelor de transport, la care se renunţă. Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor majorează taxa pentru fiecare adeverinţă eliberată după exemplarul II al Registrului de stare civilă aflată  în arhivă, de la 8 lei la 9 lei şi anulează taxa pentru acordarea dispensei de grad de rudenie şi a facilităţilor la încheierea căsătoriei. La Centrul Cultural „Bucovina” preţul biletelor la teatru şi concert pentru copii creşte cu 1 leu, micşorat fiind, cu 0,5 lei, tariful de ,transport persoane cu microbuzul. De asemenea, sunt introduse noi tarife pentru înregistrări audio; înregistrări video şi filmare; montaj spot publicitar; montaj film; regie; videoclip;  documentar şi spot publicitar. Grupul Şcolar Bivolărie diminuează chiria pentru grupuri organizate cazate în cămine de la 30 lei la 20 lei pe pat şi zi,  renunţând la tariful pentru închiriere cameră de oaspeţi pentru minim 3 zile, cu mic dejun inclus. Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Suceava reduce tariful  la închirierea cantinei pentru  nunţi şi botezuri, de la 600 lei la 400 lei. Direcţia  Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului introduce tarife pentru închirierea de mijloace de transport persoane(1,25 lei/km) şi transport bunuri materiale(1,35 lei/km). La fel sunt adăugate noi tarife pentru închirierea de spaţii având ca destinaţie desfăşurarea de cursuri şi conferinţe. Nu în cele din urmă, din sumele încasate de către titularii dreptului de administrare a bunurilor proprietate publică a judeţului Suceava, ca urmare a închirierii sau concesionării acestora, 50% se constituie în venituri ale bugetului judeţean.