18 decembrie 2011

Inspectorii sanitar veterinari declanşează campania de verificări premergătoare Sărbătorilor de iarnă
·        Controlatevor fi unităţile de alimentaţie publică şi pensiunile agro-turistice care organizează mese festive, dar şi pieţele agro-alimentare în care se comercializează produse de origine animală
·        Şeful, DSVSA, dr. Petrea Dlgheru atrage atenţia că este interzisă tăierea animalelor, precum şi vânzarea cărnii sau produselor aferente în alte locuri decât cele autorizate sanitar veterinar
În prejma Sărbătorilor de iarnă, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă măsuri de prevenire a apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi a îmbolnăvirii cauzate de consumul de carne de porc infestată cu trichinella. Directorul executiv al DSVSA, dr. Petrea Dulgheru spune că, în mod tradiţional, în această perioadă vor fi intensificate acţiunile de supraveghere sanitară veterinară a unităţilor care produc, depozitează, transportă şi vând carnea de porc destinată consumului uman, precum şi alte produse de origine animală. Astfel, în baza unui program deja stabilit, în zilele următoare se vor face verificări în târgurile de animale; pieţele agro-alimentare; unităţile de tăiere, procesare, depozitare şi comercializare a produselor alimentare de origine animală, precum şi la unităţile de alimentaţie publică.
Lucrătorii DSVSA se vor opri asupra condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare şi depozitare, verificând originea alimentelor, respectarea cerinţelor referitoare la marcarea şi certificarea cărnii şi produselor de origine animală, precum şi cele privind etichetarea acestora. Petrea Dulgheru arată că vor fi controlate unităţile din sectorul alimentaţiei publice şi pensiunile agro-turistice care organizează mese festive, dar şi pieţele agro-alimentare în care se comercializează produse de origine animală. Şeful, DSVSA Suceava atrage atenţia că este interzisă tăierea animalelor, precum şi vânzarea cărnii sau produselor aferente în alte locuri sau spaţii decât cele autorizate sanitar veterinar. „În vederea prevenirii îmbolnăvirilor cauzate de consumul de carne de porc contaminată cu trichinella spiralis, DSVSA informează populaţia cu privire la riscul la care se supune în urma achiziţionării şi consumului de carne de porc comercializată clandestin şi care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar”, a avertizat directorul executiv al DSVSA, dr. Petrea Dulgheru, accentuând că, pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniu se vor dispune măsurile prevăzute de reglementările în vigoare.