12 decembrie 2011

Sucevenii îşi pot sacrifica porcii în mod tradiţional

• Şeful DSVSA, dr. Petrea Dulgheru recomandă folosirea pistoalelor cu glonţ captiv, deoarece carnea va fi mult mai gustoasă

• Examenul trichinelosopic este obligatoriu, în caz contrar existând pericolul infestării cu un parazit care poate provoca decesul consumatorului

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor(DSVSA) Suceava pune la dispoziţia sucevenilor pistoale cu glonţ captiv pentru asomarea porcilor care vor fi sacrificaţi în preajma Sărbătorilor de iarnă. Directorul executiv al instituţiei, dr. Petre Dulgheru, spune că acestwa pot fi procurate de la sediul DSVSA, cât şi de la medicii veterinari din teritoriu. Dulgheru recomandă folosirea asomatoarelor, arătând că, respectându-se regulile de bunăstare a animalelor, canea va fi mai fragedă şi va avea un gust mai bun. „Mentalitatea românului se schimbă mai greu, însă, este de precizat, carnea provenită de la un animal asomat este mult mai gustoasă. Aceasta pentru că, respectându-se regulile specifice, animalul nu mai este bruscat şi agresat, aşa cum se întâmplă în cazul sacrificării tradiţionale. De altfel, există şi un obicei, la tăiatul porcului fiind chemat un gospodar despre care se spune că are mâna uşoară, acesta respectând, oarecum, regulile de bunăstare şi găsind o metodă mai uşoară pentru sacrificare” povesteşte Dulgheru. Şeful DSVSA subliniază că, deşi UE nu agreează această metodă, pentru încă o bucată de timp, românii îşi vor putea sacrifica porcii în mod tradiţional. Principiul promovat la nivel european, este „Da tradiţiei, nu suferinţei animalelor!”, asomatorii dotaţi cu pistol cu glonţ captiv având obligaţia de a obţine autorizaţie de la compartimentul specializat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean. Gospodarii vor apela la aceştia pentru a aduce animalul în stare de inconştienţă, după care îi vor tăia jugulara. Metodă este una mai facilă, nefiind nevoie de mai mulţi oameni pentru imobilizarea porcului. Dr. Dulgheru atrage atenţia că, înainte de a fi consumată, carnea de porc trebuie supusă în mod obligatoriu examenului trichinelosopic, în caz contrar existând pericolul infestării cu un parazit care poate provoca decesul consumatorului. „Consumatorii de carne de porc nu trebuie să ignore examenul trichinelosopic, înainte de a fi preparată, probe de pe animalul sacrificat urmând a fi duse la medicul veterinar. Boala provocată de trichinella spiralis este una mortală, iar cei care scapă rămân cu sechele”, relevă directorul executiv la DSVSA Suceava, dr. Petrea Dulgheru.