Bilanţ:
· Este anul în care au fost demarate şi au prins contur marile proiecte de modernizare a oraşului”, a subliniat edilul şef, Ion Lungu
· La nerealizări, şeful municipalităţii a trecut neîncheierea lucrărilor de la depozitul ecologic de la Moara şi starea deplorabilă a arterelor afectat de proiecte de investiţii
Anul care se încheie este cel mai încărcat de realizări pentru Suceava de după 1989, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă de bilanţ, primarul Ion Lungu. „Anul 2012, a fost, pentru municipiul Suceava, cel mai bun de după 1989, un an cu realizări semnificative pentru municipalitate şi suceveni. Este anul în care au fost demarate şi au prins contur marile proiecte de modernizare a oraşului”, a subliniat edilul şef.
Lungu a exemplificat cu începerea şi realizarea parţială a investiţiilor din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, în valoare de 28 de milioane de euro. Este vorba despre cele de la parcările subterane şi pietonalul adiacent; modernizarea celor 14 străzi, inclusiv magistrala rutieră principală a urbei; modernizarea iluminatului public, dar şi despre construirea Centrului de Conservare a tradiţiilor populare. Al cincilea proiect din PIDU, cel pentru reducerea criminalităţii şi creşterea siguranţei cetăţeanului a fost finalizat şi dat în folosinţă încă din primăvară.
Primarul Lungu a reliefat că, în acest an, au fost terminate lucrările din Programul ISPA de reabilitare a reţelelor de apă, reţelelor de canalizare, precum şi de modernizare a staţiei de tratare-epurare din Lunca Sucevei, proiect în valoare de 53,7 milioane de euro. Ocupantul fotoliului din Areni a remarcat faza avansată a intervenţiilor de la ruta ocolitoare nr.1 Moara-Mihoveni-Pătrăuţi, executată în proporţie de 80%, şi cu şanse mari de finalizare la mijlocul anului viitor. Demarată şi în curs este şi modernizarea Cetăţii de Scaun a Sucevei, proiect de 14 milioane de euro, desfăşurat în colaborare cu Consiliul Judeţean. Printre alte realizări, primarul Ion Lungu a punctat cu admiterea la finanţare, din fonduri elveţiene, a proiectelor de reabilitare termică sediului executivului, încălzirea cu energie verde a Bazarului şi repararea a 12 străzi din cartierele oraşului; continuarea lucrărilor de modernizare a reţelelor de transport şi distribuţie a energiei termice; asfaltarea unui număr important de străzi; repararea cu pavele a trotuarelor; încheiere modernizărilor din Bazar; reabilitările în desfăşurare de la parcurile Areni, Obcini, Iţcani, „Moldova” şi cel de la Primăria Burdujeni; încheierea introducerii utilităţilor în cartierul „Tinereţii” de pe Dealul Mănăstirii Teodoreni, precum şi întocmirea studiului de fezabilitate şi aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru stoparea alunecărilor de pe versanţii Zamca şi Teodoreni. Nu în cele din urmă, Lungu a accentuat pe semnarea cu Adrem Bucureşti a contractului pentru amenajarea unei noi centrale de termoficare dimensionată la nivelul consumului din municipiul Suceava, în prezent lucrându-se la amenajarea şantierului pentru demararea investiţiei.
La capitolul cultură şi culte edilul şef a menţionat intervenţiile de la clădirea Centrului cultural „Bucovina”, ridicată pe structura vechiului Cinema „Modern” şi finanţarea Catedralei ortodoxe „Naşterea Domnului”, dar şi a bisericilor din municipiu. La sport este evidenţiată susţinerea cu 1 milion de lei a echipei de handbal C.S. „Universitatea”, iar la sănătate - virarea a 1 milion de lei, bani destinaşi modernizării secţiilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou”.
La nerealizări, şeful municipalităţii localea trecut neîncheierea lucrărilor de la depozitul ecologic de deşeuri menajere de la Moara, gunoiul fiind transportat, în continuare, la Botoşani. De asemenea, edilul şef, Ion Lungu, a acceptat starea deplorabilă în care se află majoritatea străzilor din municipiul Suceava, cauza fiind lucrările de investiţii din ultimii ani.